INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nove vatrootporne lepljive trake koje proizvodi tesa

29.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tesa, međunarodni proizvođač inovativnih lepljivih traka i samolepljivih sistemskih rešenja, lansirala je asortiman lepljivih traka otpornih na plamen. Nova traka tesa® flameXtinct, koja se već uspešno koristi u građevinskoj industriji, sada se koristi i u transportnoj industriji i u putničkom prevozu. Posebne osobine: U slučaju požara, ove nove lepljive trake se nakon kratkog vremena gase same i uopšte ne sadrže halogen.

U slučaju požara trake se nakon kratkog vremena gase same

U slučaju požara trake se nakon kratkog vremena gase same (Foto: tesa)

Pasivna zaštita od požara za sektor saobraćaja i putničkog saobraćaja

Da bi se garantovalo javno zdravlje i zaštita imovine, propisi o zaštiti od požara su od posebnog značaja u mnogim sektorima, uključujući vazduhoplovstvo, železnički transport, brodarstvo i logistiku. Ovi propisi postavljaju precizne standarde za proizvodne procese i sve integrisane materijale, kao što su lepljive trake, koji se koriste u sofisticiranim aplikacijama montaže različitih komponenti. Upotreba usporivača plamena je suštinski deo standarda zaštite od požara jer može usporiti ili smanjiti širenje vatre.

Tako je razvijen asortiman tesa® flameXtinct koji uključuje ciljana svojstva zaštite od požara. Trake ispunjavaju sve trenutne zahteve standarda UL94 i FMVSS 302; same se gase posle kratkog vremena i ne sadrže halogen. Zbog toga se u slučaju požara proizvodi manje toksičnog dima koji je glavni izvor opasnosti po zdravlje u požarima. Takođe, ne koristeći halogenisane usporivače plamena, tesa je u potpunosti u skladu sa međunarodnim smernicama koje sve više ograničavaju upotrebu usporivača plamena koji sadrže brom ili hlor.

Procenjeno je oko 150 recepata za lepak da bi se našao najbolji

Procenjeno je oko 150 recepata za lepak da bi se našao najbolji (Foto: tesa)

Dostupni su razni tesa® flameXtinct proizvodi

tesa® flameXtinct je trenutno dostupna kao nosač za vune i folije, lepljiva traka od PE pene ili kao lepljiva traka sa akrilatnim jezgrom u različitim debljinama. Asortiman je idealan za montažu lakih elemenata ili za trajno lepljenje komponenti kao što su ogledala ili trake. Sa svojim otpornim svojstvima tesa® flameXtinct je bezbedno rešenje za veliki broj sektora i industrija u kojima zaštita od požara igra važnu ulogu.

"Naš cilj je bio da na tržište izbacimo lepljivu traku otpornu na vatru i bez halogena koja se može koristiti u svim industrijama. Tokom procesa razvoja, ubrzo smo shvatili da je tesa® flameXtinct inovativno rešenje za značajno poboljšanje zaštite od požara, posebno za primenu u vazduhoplovstvu, na brodovima, u komercijalnim i specijalnim vozilima ili u železničkom transportu."

"Proizvodi su detaljno testirani od strane našeg razvojnog tima i usklađeni su sa svim važnim propisima. Povratne informacije iz naših prvih razgovora sa kupcima su stalno pozitivne. Mi smo uvereni da će na tržištu ovaj asortiman biti prihvaćen", kaže Andreas Valkembah, direktor sektora industrijske trgovine i konverzije Evrope u kompaniji tesa.

Zaštita od požara je važna i na brodovima

Zaštita od požara je važna i na brodovima (Foto: tesa)

Proboj kroz interdisciplinarni razvojni proces

Globalnom lansiranju asortimana prethodio je intenzivan rad na razvoju. Timovi iz različitih oblasti radili su zajedno u tesi na agilnom projektu i procenili približno 150 recepata za lepkove, od kojih se jedan pokazao najefikasnijim. Danas portfolio uključuje sedam lepljivih traka različitih debljina i struktura dokazanog tesa kvaliteta, modifikovanih da odlikuju nova svojstva otporna na vatru.  Asortiman će uskoro biti proširen.

"Trenutno radimo na dodavanju novih inovativnih proizvoda u seriji tesa® flameXtinct. Povratne informacije naših partnera i kupaca su nam posebno važne kako bismo zajedno sa njima dalje razvijali asortiman tesa® flameXtinct i učinili ga još boljim", dodaje Valkembah.

tesa® flameXtinct ukratko:

  • Sertifikovan prema UL 94 & FMVSS 302;
  • Bez halogena (zagarantovana usklađenost sa REACH i ROHS);
  • Dostupnа kao podloga od flisa i folije, lepljiva traka od PE pene ili kao lepljiva traka sa akrilnim jezgrom;
  • Odlično prianjanje na različite površine;
  • Povišena svojstva adaptacije i prigušenja.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;