IZOLACIJA-468X60-BANNER

Netoksični lepak za šperploče napravljen od glukoze i limunske kiseline

27.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Poznato je da drveni materijali kao što su šperploča i iverica obično sadrže lepkove na bazi formaldehida koji ispuštaju toksična isparenja. Međutim, to nije slučaj sa novim lepkom koji je napravljen od glukoze i limunske kiseline.

Lepak za drvo napravljen od šećera i limunske kiseline (Foto: ACS Applied Materials & Interfaces)

Ovu supstancu razvija tim naučnika sa kineskog Jugozapadnog šumarskog univerziteta. Njihova prethodna istraživanja pokazala su da se vodootporni lepak za drvo može napraviti od saharoze – koja se sastoji od šećera glukoze i fruktoze – zajedno sa limunskom kiselinom koja se dobija iz citrusnog voća.

Za proces očvršćavanja lepka bila je potrebna velika količina energije, a da bi se ona smanjila istraživači su dodali cink hlorid katalizator u lepak. Nažalost, to je smanjilo snagu lepka.

Da bi nadomestili ovo, naučnici su eksperimentisali sa kombinovanjem čiste glukoze i limunske kiseline u različitim odnosima, proizvodeći "lepljivu tečnost" koju su nanosili na površinu furnira od topole. Tri furnira su spojena zajedno na ovaj način, a zatim presovana na temperaturi od 200ºC šest minuta.

Dobijeni pojedinačni laminirani list šperploče je zatim isečen na manje komade, koji su podvrgnuti ispitivanju čvrstoće. Testovi su pokazali da se pod pritiskom opterećenja od preko 7 bara uzorci lome duž drvenih vlakana, a ne na lepljenim šavovima, što je ispunilo kineske zahteve za čvrstoću šperploče.

Dalje istraživanje uklučilo je potapanje u kipuću vodu. Neki od uzoraka nisu ispunili standarde vodootpornosti. Oni koji su ispunili standarde uključivali su verzije lepka sa posebno visokim odnosom limunske kiseline i glukoze. Veruje se da je ovo posledica povećanja molekularne veze između limunske kiseline i drveta.

Rad o ovom istraživanju nedavno je objavljen u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

S-GROUP
S-GROUP
GORNJI MILANOVAC
www.s-group.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;