INFONET-468X60-BANNER

Novo bezbednosno rešenje na bazi veštačke inteligencije: G4S Digitalni čuvar

27.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

G4S Digitalni čuvar je u mogućnosti da snima video materijal sa indikatorima nelegalnih aktivnosti i može pomoći u rešavanju problema manjka zaposlenih u sektoru bezbednosti.

Snimci se šalju na procenu G4S Kontrolno-operativnom centru

Snimci se šalju na procenu G4S Kontrolno-operativnom centru (Foto: G4S)

Neko pokušava da obije bankomat maljem, dok neko drugi pokušava da instalira čitač podataka sa kartica - skimer. U oba slučaja, gotovo u sekundi stiže upozorenje izgrednicima preko zvučnika da su otkriveni. Poručuje im se da prekinu sa svim nelegalnim aktivnostima i napuste ATM zonu. Posle ignorisanja upozorenja, gusta neškodljiva dimna zavesa tera izgrednike nazad ka ulazu a policija i G4S interventni tim je obavešten i na putu do vas.

Bitno je da znate da je veštačka inteligencija prva koja je otkrila šta se dešava a ne ljudi.

Iako ovi scenariji mogu biti fikcija, mogućnosti veštačke inteligencije nisu.

Ono što je opisano je Digitalni čuvar, novo rešenje za obezbeđenje kompanije G4S i njenih partnera za nove tehnologije.

Veštačka inteligencija prepoznaje indikatore nelegalnih aktivnosti

Veštačka inteligencija analizira bezbednosne kamere banke i u stanju je da prati ponašanje ljudi. Snima potencijalno nedozvoljene modele ponašanja koji mogu biti pokazatelj protivzakonitih aktivnosti ili narušavanja "kućnog reda".

To može, na primer, obuhvatiti galamu, zadržavanje na određenom mestu duže od očekivanog, lomljenje stakla ili pokušaj obijanja bankomata. Veštačka inteligencija zatim u realnom vremenu šalje na procenu svaki video snimak koji diže uzbunu G4S Kontrolno-operativnom centru. Operater će zatim reagovati u skladu s incidentom. Ovo može započeti sa verbalnim odgovorom (audio intervencija) pre nego što eskalira ka aktiviranju dimne zavese ili upućivanju G4S interventne ekipe

Iako mu to nije osnovna primena, takođe može biti korišćen za nadzor internih prevara. Na primer, veštačka inteligencija može uočiti da li je kasa ostala otvorena iako nema klijenata u datom trenutku i obavestiti Kontrolno-operativni centar koji će detaljnije istražiti slučaj.

Po potrebi na teren izlazi policija i G4S interventni tim

Po potrebi na teren izlazi policija i G4S interventni tim (Foto: G4S)

G4S akademija - Priča o uspehu

Marko Šukilović CPP, Specijalista G4S Akademije za integrisana rešenja u bezbednosti, osmislio je koncept Digitalnog čuvara kao odgovor na rastuće potrebe tržišta za implementacijom veštačke inteligencije u već postojeća rešenja koja kombinuju ljude i tehnologiju.

Posvećeni tim inženjera iz sektora Sistema na čelu sa Vukom Kurkom, inženjerom za integrisane sisteme bezbednosti za G4S u Srbiji, zajedno sa kolegama specijalizovanim za fizičko obezbeđenje i odeljenjima za istraživanje i razvoj G4S globalnih partnera iz oblasti tehnologije, omogućio je da sve ovo postane realnost.

Testiranja su izvršena u par filijala banaka u Srbiji i njihovim ATM zonama, što je demonstriralo primenjivost koncepta i omogućilo precizno podešavanje i programiranje veštačke inteligencije. Do ovog koraka se došlo posle mnogo godina napornog rada koji ne bi bio moguć bez G4S Akademije (platforma u sklopu G4S koja podstiče saradnju na internacionalnom nivou).

- Digitalni čuvar je pravi primer zajedničkog stvaralaštva G4S Akademije. Ideja je nastala pre mnogo vremena kada su kolege iz Belgije rekle da rade na sistemu daljinske podrške zasnovane na video-tehnologiji, navodi Šukilović.

- Počeli smo da razmišljamo kako tehnologija može da zameni tradicionalne usluge fizičkog obezbeđenja, sastavljajući listu zaduženja koja imaju službenici fizičkog obezbeđenja i preobražavajući je u listu funkcionalnosti koje bismo želeli da veštačka inteligencija radi umesto njih. Zatim su na nekom od narednih sastanaka G4S Akademije, kolege iz G4S Grčka pomenule kako rešenja o bezbednosti postaju digitalna i pametnija - tako je rođen naziv Digitalni čuvar, objašnjava on.

Šukilović veruje da Digitalni čuvar čak može da oteža napade na banke, imajući u vidu da su službenici često zatečeni i oklevaju da pritisnu panik alarme u slučaju razbojništva. Sa Digitalnim čuvarom postoji veliki potencijal da se zaustave takva dela ako se dimne zavese i ostale mere odvraćanja koriste za prevenciju.

Veštačka inteligencija implementira se u postojeće sisteme

Veštačka inteligencija implementira se u postojeće  bezbednosne sisteme (Foto: G4S)

Rešenje za nedostatak službenika fizičkog obezbeđenja

G4S je prvi put predstavio u Srbiji rešenje digitalnog obezbeđenja, u trenutku kada su banke krenule da zatvaraju svoje filijale i smanjuju broj zaposlenih kako bi smanjilei troškove. U međuvremenu se pojavio još jedan problem za koji je Digitalni čuvar ponudio rešenje - manjak zaposlenih.

Kao i u mnogim drugim sektorima širom sveta, sektor bezbednosti se bori da popuni svoje prve redove nakon pandemije.

Kao u bankama, G4S planira da implementira Digitalnog čuvara i u drugim prodajnim objektima poput juvelirnica, kladionica, na udaljenim lokacijama, skladištima i parkinzima.

- Moderno integrisano rešenje za bezbednost mora imati u sebi protkanu veštačku inteligenciju, i dok se mnoge druge kompanije samo površno bave veštačkom inteligencijom, verujem da je G4S prvi pokazao da ova vrsta tehnologije može da funkcioniše u realnom životu, ne samo u laboratorijskim uslovima, ističe Šukilović.

- Spremni smo da stupimo na tržište u vreme kada je Digitalni čuvar zaista potreban imajući u vidu da je sve teže i teže popuniti pozicije u sektoru obezbeđenja, a potražnja je veća nego ikad, dodaje.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;