INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

NIST objavio konačni izveštaj o uzrocima kolapsa balon-sale u Dalasu

10.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Za vreme treninga prvog tima američkog fudbala Dallas Cowboys-a, 2. maja 2009. godine, došlo je do urušavanja montažne pomoćne hale. Pored tima, u hali su u tom trenutku bili i brojni novinari.

Pod udarima vetra prvo počele da se ljuljaju svetiljke da bi zatim čelična cevna konstrukcija balon sale počela da se urušava. Nekoliko članova tima završilo je u bolnici sa lakšim povredama. Od 12 povređenih osoba najgore je prošao trener Joe DeCamillis koji je zadobio težu povredu leđa.

Nacionalni institut za mere i tehnologiju SAD - NIST (National Institute of Standards and Technology) ovih dana objavio je konačni izveštaj o uzroku rušenja čelične cevne konstrukcije.

igrači i novinari pomažu povređenima

srušena sala - pogled odozgo

Takođe, NIST je preporučio da se provere sve slične konstrukcije, od čeličnih ramova i sa platnenim omotačem, i da se utvrdi da li su u stanju da izdrže sile vetra propisane standardima.

Dodatna preispitivanja ovih konstrukcija treba da utvrde da li platno ima ili ne uticaja na jačinu konstrukcija u ovakvim objektima, da li se na nju može osloniti u proračunima s obzirom da je podložno cepanju, kao i da li sale treba da budu u potpunosti ili delimično zatvorene, da li urušavanje jednog segmenta konstrukcije stvara domino-efekat i ruši sa sobom ceo objekat.

Problem je nastao u projektovanju tokom kog su, umesto parametara koje je koristio NIST, upotrebljavani parametri koji su doveli do smanjenih mehaničkih karakteristika konstrukcije. Na primer: NIST je računao snagu vetra kada je zgrada delimično otvorena (vrata, parapetna zona), dok su tokom projektovanja korišćeni parametri za potpuno zatvoren platneni omotač.

Takođe, NIST nije uzimao u obzir da platno obezbeđuje krutost konstrukciji, na šta se projekat oslanjao, ali NIST jeste uračunao i uticaj tačkastih spojeva platna i konstrukcije, što je originalni projekat takođe zanemarivao.

šema rušenja južnog dela sale

šema rušenja severnog dela sale

Prilikom analize NIST je sarađivao sa Nacionalnom okeanološkom i metereološkom službom - NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) i njenom Nacionalnom laboratorijom za jake oluje (National Severe Storms Laboratory) kako bi utvrdio jačinu vetra u trenutku rušenja.

Zaključak je da je snaga vetra u tom trenutku bila oko 100km/h što je znatno slabije od brzine koju pokrivaju standardi u SAD - 145km/h. Najjači vetar tog trenutka bio je oko milju dalje od pomoćnog terena Cowboys-a.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;