Smederevo: Fincima 1.000 evra dnevno zbog kašnjenja

16.07.2014. | Novosti

Gradnja proizvodne hale za finsku kompaniju PKC nije počela kako je najavljeno, jer je tender za izbor izvođača radova „zamrznut“ zbog žalbi ponuđača. Dok se čeka odluka državne komisije povodom ukazanih nezakonitosti, sve je prisutniji strah da bi, zbog kašnjenja, grad Fincima mogao da plaća penale od čak 1.000 evra za svaki dan probijanja roka!

Beogradska firma „Meta Balkan“ pobedila je na tenderu sa najnižom cenom od 627 miliona dinara, za projektovanje i gradnju hale od 19.000 kvadrata. Međutim, drugoplasirani konzorcijum uložio je žalbu i tvrdi da konkurs nije sproveden po zakonu...

- Posao je dobila grupa izvođača čiji je vodeći član firma koja se ne bavi građevinom i ima samo jednog zaposlenog. Uz to, nisu dostavili revizorski izveštaj, iako je to konkursom zahtevano, pa tvrdimo da za ponuđenu cenu ovakav objekat ne može da se izgradi – kaže Vladislav Dinić, vlasnik firme VIG.

Sporan je, kaže Dinić, i poslovni prihod izabranog ponuđača od najmanje jedne milijarde dinara – kako je, takođe, traženo konkursnom dokumentacijom – kao i dokaz tehničkog kapaciteta, jer je popisna lista osnovnih sredstava nepotpuna. Dok „Agencija za zaštitu prava ponuđača“ ne odluči o žalbi – sve stoji. Rok za početak gradnje po tenderu je 8. decembar, a ovih dana trebalo je da za počnu pripremni radovi.

Inače, ugovor o zakupu hale – koji su 3. marta potpisali Grad Smederevo i „PKC“ – do sada nigde nije objavljen. Nezvanično, se saznaje da u tom aktu stoji i stavka da Finci mogu svakog trenutka da ga raskinu, a kao kaznu bi platili 13 mesečnih zakupnina. Ugovor, navodno, takođe propisuje i „penale“ za kašnjenje u gradnji hale: za docnju dužu od 30 dana predviđena je kazna od 1.000 evra dnevno, do maksimalnog iznosa od 180.000 evra. Ako se rok prekorači za više od dva meseca, zakupac može da raskine ugovor...

Na kraju, podsetimo da će pomenuta hala grad koštati između 8,5 i 9 miliona evra, a mesečna rata za kredit iznosiće oko osam miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...