Smederevo: Fincima 1.000 evra dnevno zbog kašnjenja

16.07.2014. | Novosti

Gradnja proizvodne hale za finsku kompaniju PKC nije počela kako je najavljeno, jer je tender za izbor izvođača radova „zamrznut“ zbog žalbi ponuđača. Dok se čeka odluka državne komisije povodom ukazanih nezakonitosti, sve je prisutniji strah da bi, zbog kašnjenja, grad Fincima mogao da plaća penale od čak 1.000 evra za svaki dan probijanja roka!

Beogradska firma „Meta Balkan“ pobedila je na tenderu sa najnižom cenom od 627 miliona dinara, za projektovanje i gradnju hale od 19.000 kvadrata. Međutim, drugoplasirani konzorcijum uložio je žalbu i tvrdi da konkurs nije sproveden po zakonu...

- Posao je dobila grupa izvođača čiji je vodeći član firma koja se ne bavi građevinom i ima samo jednog zaposlenog. Uz to, nisu dostavili revizorski izveštaj, iako je to konkursom zahtevano, pa tvrdimo da za ponuđenu cenu ovakav objekat ne može da se izgradi – kaže Vladislav Dinić, vlasnik firme VIG.

Sporan je, kaže Dinić, i poslovni prihod izabranog ponuđača od najmanje jedne milijarde dinara – kako je, takođe, traženo konkursnom dokumentacijom – kao i dokaz tehničkog kapaciteta, jer je popisna lista osnovnih sredstava nepotpuna. Dok „Agencija za zaštitu prava ponuđača“ ne odluči o žalbi – sve stoji. Rok za početak gradnje po tenderu je 8. decembar, a ovih dana trebalo je da za počnu pripremni radovi.

Inače, ugovor o zakupu hale – koji su 3. marta potpisali Grad Smederevo i „PKC“ – do sada nigde nije objavljen. Nezvanično, se saznaje da u tom aktu stoji i stavka da Finci mogu svakog trenutka da ga raskinu, a kao kaznu bi platili 13 mesečnih zakupnina. Ugovor, navodno, takođe propisuje i „penale“ za kašnjenje u gradnji hale: za docnju dužu od 30 dana predviđena je kazna od 1.000 evra dnevno, do maksimalnog iznosa od 180.000 evra. Ako se rok prekorači za više od dva meseca, zakupac može da raskine ugovor...

Na kraju, podsetimo da će pomenuta hala grad koštati između 8,5 i 9 miliona evra, a mesečna rata za kredit iznosiće oko osam miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...