INFONET-468X60-BANNER

Zorana Mihajlović: Raskid ugovora za probijanje rokova

07.07.2014. | Novosti

Država, konačno, uvodi nova pravila na svim svojim gradilištima. U Srbiji se više neće tolerisati probijanje rokova. Svi izvođači na kapitalnim infrastrukturnim objektima moraće investitoru da dostave najprecizniju dinamiku radova. Tim stručnjaka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavljaće kontrolu svakih sedam dana i ukoliko posao nije odrađen po planu, sledi raskid ugovora. Kako za „Novosti“ kaže potpredsednik Vlade Srbije i ministar Zorana Mihajlović, sa primenom novih pravila krenulo se od deonice Koridora 11, od Uba do Lajkovca, gde se sa izgradnjom svega 12,5 kilometara auto-puta kasni više od dve i po godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ali, država za četiri godine, od kada je počela izgradnja ovog dela Koridora 11, zbog nerešene eksproprijacije, nije uvela izvođače u posao na celoj trasi?

- Uvodila je po fazama, kako je bilo po planu. Nije tačno da nije završena eksproprijacija. Izvođači su odradili 64 odsto posla, i to im je plaćeno. Kada se podvuče crta, država je do sada platila više nego što je osnovnim ugovorom bilo predviđeno. Nisam sigurna da su „Putevi Užice“ i „Planum“ radili onako kako je red, jer da jesu ne bismo imali 11 aneksa i dodatni ugovor za dodatne radove.

Pa i vi ste im nedavno aneksom dali novu šansu...

- Dobili su rok do 30. novembra, ali smo im tražili dinamiku radova, što do sada niko od njih nije zahtevao, niti se proveravalo dokle se stiglo sa radovima, nego se na svakih šest meseci pravio novi aneks. Imali smo nekoliko sastanaka sa izvođačima, na jednom, u prisustvu članova mog kabineta, dakle potpredsednika Vlade i ministra, dolazilo je obezbeđenje da pita da li treba da reaguje, zbog načina na koji su se izvođači ponašali. Znači, navikli su da rade ovako ili onako, ili dogovaraju na ovaj ili onaj način. Mi smo sada postavili pravila, koja moraju da se poštuju i važe ne samo za Ub-Lajkovac nego i za sve druge.

Na početku mandata obećali ste iznenadne posete i drugim gradilištima, ali vas nije bilo na Koridoru 10?

- Ako se sećate, bile su poplave, tu sam bila angažovana, ali su moji državni sekretari i te kako obilazili teren.

Šta su pokazale te vanredne kontrole i da li je moguće da samo domaći izvođači ne poštuju rokove, šta je sa stranim firmama, kada će one dobro da se „pročešljaju”?

- Ne delim izvođače na domaće i strane, nego na one koji poštuju ili ne poštuju ugovorene obaveze. Od domaćih smo krenuli, jer najviše kasne. Moji saradnici su bili i na Žeželjevom mostu, gde je stranom konzorcijumu poveren posao, ima mnogo problema, tražili smo i njima dinamiku radova i sredinom jula očekujemo da se izgradnja ovog mosta nastavi.

Gradilišta, za koje je zadužen kineski „Šandong“, na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, otvorena su prošle godine, ali radova na terenu još nema?

- Moram da priznam da država nije platila avans na vreme, ali nova Vlada Srbije je tu obavezu izmirila u maju i radovi počinju ovog meseca.

Dokle se stiglo sa izborom koncesionara za Koridor 11, koji treba da izgradi auto-put od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege i da koristi deo od Obrenovca do Preljine?

- Država više nema mogućnost da uzima bilo kakve kredite. Za infrastrukturne projekte se generalno opredeljujemo za koncesiju. To važi i za Koridor 11, gde nije pripremljen koncesioni ugovor. Razgovaramo sa potencijalnim koncesionarima, ali još nismo usaglasili stavove.

Možete li da obećate građanima, ukoliko koncesija prođe, da cena putarine na Koridoru 11 neće biti viša po kilometru od Koridora 10?

- Mogu da obećam da ćemo mi imati auto-put. Kada je reč o cenama putarina, one moraju biti realne i održive za zemlju u kojoj se put gradi.

Hoće li Vlada u ovom mandatu završiti Koridor 10?

- Od kada sam došla na čelo ovog ministarstva, gde god sam „začeprkala“ svuda me je sačekao problem. Na Koridoru 10 to je jedna deonica na južnom delu, koja je trebalo da se finansira donacijom iz Helenik plana. Nastavićemo razgovore sa Grcima. Ako definitivno tog novca ne bude, naći ćemo drugi način. Moj prioritet je Koridor 10. Neću, kao moji prethodnici, da obećavam da ću završiti taj putni pravac, ali realno bi bilo da Koridor 10 bude kompletiran do 2016.

Kada će biti završen Nacrt zakona o planiranju i izgradnji?

- Nacrt sam najavljivala za kraj juna, ali su nas omele poplave. Očekujem da će za nedelju dana to biti na Vladi.

Najavili ste jedan šalter i 28 dana za dobijanje građevinske dozvole...

- Najviše vremena odlazi na izdavanje lokacijskih uslova. Taj dokument, koji uključuje i uslove komunalaca, izdavaće se investitorima za najviše 18 dana. A, sama građevinska dozvola za najviše deset. Plaćanje naknade za uređenje zemljišta neće biti uslov za izdavanje građevinske dozvole, tu obavezu investitori će plaćati kasnije. Kada se zakon usvoji u julu, nećemo odmah imati jedan šalter, to je ozbiljan posao za koji je potrebno nekoliko meseci da se opštine pripreme.

Šta ste konkretno predložili premijeru, kako da se stavi tačka na bespravnu gradnju?

- Dok sa premijerom ne vidim da li je predlog dobar, koliko će tu biti otpora ili neće, koliko to možemo da sprovedemo, neću da izlazim u javnost. Mislim da ono što ugrožava živote ljudi mora da se ruši bez obzira na to da li se to nekome sviđa ili ne. Za ona zdanja, koja ne ugrožavaju bezbednost, imamo način kako da budu legalizovana. Nešto slično su uradili Hrvati, oni su doneli dekret.

I vaši prethodnici su obećavali kraj bespravnoj gradnji, ali su divlji neimari ponovo amnestirani?

- Ništa nije srušeno u prethodnih deset godina, možda svega deset objekata. Nije problem u inspekciji, ona izađe na teren, ali za ona zdanja gde je nadležno Ministarstvo, rešenje o rušenju mora da potpiše ministar, a moji prethodnici to nisu radili. Potpisala sam jedno rešenje za rušenje prošle nedelje i neverovatno je koliko je bilo pritisaka da to ne uradim. Razgovarala sam i sa nadležnima u Beogradu i tamo će biti potpisanih rešenja za rušenje.

Kako planirate da spasete građevinsku industriju, koja je u kolapsu?

- Poslovima. Našim firmama ćemo davati i određene vrste garancije da mogu da nastupaju na ino-tržištu. Organizovaćemo sastanak sa bankama i pokušaćemo da sa njima nađemo najbolje rešenje.

Predsednik Nikolić traži da se ubrza izdavanje dozvola za obnovu kuća uništenih u poplavama...

- Verujem da je predsednik Nikolić mislio na zakon o obnovi zemlje, koji će Vlada da usvoji u narednih nekoliko dana. To je način da brže prođemo sve one procedure, koje su neophodne da se podignu nove kuće. Država mora da nabavi materijal, a i da sprovede javne nabavke... Zakon o obnovi zemlje skratiće te procedure.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;