Dubai gradi najveći tržni centar na svetu

07.07.2014. | Tanjug

Dubai, grad u kojem već postoji jedan od najvećih tržnih centara na svetu, namerava da sagradi još veći kompleks za ljubitelje kupovine. Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Rašid al Maktum predstavio je projekat „Svetski tržni centar“, koji će se prostirati na 743.224 kvadratna metra, s klimatizovanim delovima pod vedrim nebom, tematskim parkom i 100 hotela, sa ukupno više od 20.000 soba.

Posebnu atrakciju će predstavljati kulturni i pozorišni deo centra, inspirisan njujorškim Brodvejom, trgovačke ulice po ugledu na londonski Oksford strit i „velnes zona“, namenjena zdravstvenom turizmu, preneo je AP.

- Porast porodičnog i šoping turizma ukazuje na potrebu da se što pre ojača turistička infrastruktura Dubaija – naveo je šeik Muhamed u saopštenju. - Taj projekat upotpunjuje naš plan da pretvorimo Dubai u kulturni, turistički i privredni centar za dve milijarde ljudi koji žive u regionu, i odlučni smo u nameri da ostvarimo tu viziju.

Dubai holding, konglomerat koji kontroliše vladar Emirata, zadužen je za razvoj kompleksa. Nije navedena cena izgradnje, kao ni rok do kada bi zdanje trebalo da bude završeno. Najveći tržni centar na svetu biće sagrađen blizu Tržnog centra Emirata, u kojem postoji zatvoreno skijalište. Neće biti mnogo udaljen ni od najviše kule na svetu, Burdž Halife, i susednog Tržnog centra Dubai, trenutno najvećeg u UAE, u kojem je postavljen skelet dinosaurusa, klizalište i višespratni akvarijum.

Gigantski projekti UAE u oblasti nekretnina ne samo što podstiču privredni rast, već svrstavaju Dubai među vodeće turističke destinacije. Dubai ubrzano razvija infrastrukturu pošto bi trebalo da bude prvi bliskoistočni grad koji će ugostiti Svetsku izložbu 2020. godine. Procenjuje se da će organizacija Izložzbe koštati 8,4 milijarde dolara, ali vlasti očekuju da privući ogroman broj posetilaca i 23 milijarde dolara prihoda.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...