INFONET-468X60-BANNER

Požarevac: Obnova školske zgrade čeka na budžet

23.06.2014. | Novosti

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole ovu školsku godinu završavaju na različitom lokacijama, jer je školska zgrada od prošlog avgusta postala opasna po njihovu bezbednost. Zbog ulegnuća međuspratne konstrukcije, 28. avgusta prošle godine građevinska inspekcija donela je rešenje o zabrani korišćenja zgrade. Zbog toga su učenici celu školsku godinu nastavu pohađali u OŠ „Dositej Obradović“, Politehničkoj, Visokoj tehničkoj školi...

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Da bi se školska zgrada, podignuta još 1905. godine, rekonstruisala i ponovo počela sa radom, neophodno je najpre uraditi projekat njene sanacije. Za finansiranje projekta škola je iz gradskog budžeta tražila 1,5 miliona, a dobila 300.000 dinara manju sumu.

- Postojala je realna mogućnost da se na naš javni poziv niko ne odazove, zbog niske cene koju smo ponudili. Na sreću, beogradska firma Sistem „DC 90“ će projekat uraditi u roku od 50 dana – kaže Sibinka Živanović, v. d. direktora škole. - Novac smo tražili u decembru, odobren je tek u aprilu. Da je stigao, preko leta bi krenuli radovi na sanaciji. Novac za samu sanaciju trebalo bi da se izdvoji tokom narednog rebalansa budžeta, najverovatnije u septembru.

Zbog ovakve dinamike, izvesno je da će učenici i prvo polugodište naredne školske godine pohađati van svoje škole. U njoj se ne nalaze samo učionice, već i restoran u suterenu, koji su za praktičnu nastavu koristili učenici ugostiteljske struke, budući kuvari i konobari.

- Crveni krst nam je stavio na raspolaganje svoju kuhinju. Međutim, za vreme poplava bili su prebukirani, pa su nam u susret izašli u Sabornoj crkvi – kaže direktorka.

Pošto će problem obezbeđivanja restorana postojati i tokom dela naredne školske godine, direktorka se nada da će im grad ustupiti jedan od svojih lokala, kako bi se učenička praksa nesmetano odvijala.

Kabineti

U školskom dvorištu, osim stare, nalazi se i nova školska zgrada, podinuta 1980. godine. U njoj su samo dva informatička kabineta, stolarska radionica i fiskulturna sala kojoj, takođe, treba renoviranje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;