IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ugovori za čišćenje otpadnih voda vredni 60,8 miliiona evra

12.06.2014. | Tanjug

Ugovori za sprovođenje programa „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji III“ u Kruševcu, Vranju i Užicu, potpisani su danas (12. jun 2014.) u Beogradu u vrednosti od 60,8 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ugovore su u Palati Srbija potpisali gradonačelnici tri grada i predstavnici „Nemačke razvojne banke“ KFW u Beogradu, koja je obezbedila 46 miliona evra, a deo od 14,8 miliona evra obezbeđeno je iz IPA fondova EU.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković navela je da je ukupna vrednost programa koji je do sada realizovan u toj oblasti 150 miliona evra i napomenula da je od 2005. godine počela saradnja sa nemačkom KFW bankom na projektima sakupljanja otpada i prečišćavanja otpadnih voda.

Ta banka je, kako je istakla, obezbedila kredit po niskoj kamatnoj stopi od dva odsto za realizaciju tih projekata, što će pomoći u ispunjenju visokih standarda i preporuka EU koje su jedan od uslova za priključenje Srbije EU.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je rekao da ugovori imaju ogroman značaj u cilj poboljšanja zaštite životne sredine u našoj zemlji. On je podsetio da grad Beograd koji broji 2,5 miliona stanovnika nema uređaje za prečišćavanje otpadnih voda koje kao takve odlaze u Dunav i ugrožavaju i građane i životnu sredinu.

Napomenuvši da je Nemačka najveći donator u Srbiji, Vilhelm je izrazio zadovoljstvo što je upravo razvojna banka njegove zemlje uputila kredite i sredstva za u ovu namenu.

Šef sektora za informisanje i medije u Delegaciji EU u Beogradu Ramunas Janušauskas naveo je da su u Srbiji i dalje prečišćava u Srbiji samo od pet do 10 odsto otpadnih voda čime se, kako je rekao, zagađuju izvorišta pijaće vode i životne okoline.

Direktor kancelarije KFW u Beogradu Jirgen Velšof najavio je da će ta banka imati danas inicijalni sastanak sa predstavnicima još osam opština iz Srbije sa kojima će razgovarati o realizaciji projekata vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;