PRIJAVA-468X60-BANNER

Uručene kocesije za izgradnju 10 mini hidroelektrana u Crnoj Gori

03.06.2014. | Tanjug

Nakon juče uručenih koncesija vezanih za projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje deset malih hidroelektrana, Crna Gora planira proizvodnju viška električne energije koju će moći da usmeri na izvoz.

To će posebno dobiti na značaju nakon izgradnje podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, rekao je juče ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić uručujući koncesije za gradnju mini hidroelektrana na šest vodotoka.

Potpisanim Ugovorima predviđena je izgradnja deset minihidroelektrana ukupne instalisane snage 23,324 Megavata i predviđene godišnje proizvodnje 86,289 GWh. Na osnovu prihvaćenih idejnih rešenja, ukupna vrednost investicija iznosi 46.632.972 evra.

Kavarić je ugovore uručio predstavnicima konzorcijuma "Hydro Bistrica" (mHE na vodotoku Bistrica), "Plava Hydro Power" (dve mHE na vodotoku Đurička rijeka sa pritokama), "Interenergo" (dve mHE na vodotoku Vrbnica), "Hidroenergija Montenegro" iz Berana (mHE na vodotoku Kaludarska rijeka) i "Kutska i Mojanska" (četiri mHE na vodotocima Kutska i Mojanska rijeka), saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

- Tenderska pravila su inovirana i pojednostavljena. Po prvi put na tenderu su ponuđena dva ključna dodatka: unapred su definisani tehnička rešenja za priključak na mrežu i ostvarene su pretpostavke za prostorno-plansku dokumentaciju neophodnu za izgradnju mini hidroelektrana - rekao je Kavarić, a prenosi portal cdm.me.

Po njegovim rečima, i koncesiona naknada je fiksirana na 6.5% prihoda za sve objekte i unapred je ponuđen tipski Ugovor o koncesiji uz tender, što sve stvara povoljan okvir za prijavljivanje i doprinosi sigurnosti investitora jer unaprijed znaju sva relevantna pravila.

On je dodao da su obnovljivi izvori energije ekološki najprihvatljiviji, najjeftiniji i, što je jako važno, smanjuju potrebu Crne Gore za uvozom električne energije. Imajući u vidu i da se većina predviđenih mini hidroelektrana nalazi u slabo razvijenim oblastima, pomenuti projekti daju značajan doprinos u ekonomskom razvoju kroz izgradnju putne i elektro-energetske infrastrukture.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju na osnovu tendera koji je Ministarstvo ekonomije raspisalo 12. jula prošle godine, i na osnovu tendera koji je pokrenut na samoinicijativu ponuđača 22. novembra 2013. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;