Obnova Planinarskog doma na Stražilovu

28.05.2014. | Dnevnik

Rekonstrukcija Planinarskog doma na Stražilovu koji je u velikoj meri stradao u požaru u septembru 2011. godine počela je odmah po stabilizaciji vremena ovog proleća.

Obnova ovog objekta koji pripada Planinarsko-smučarskom društvu (PDS) „Stražilovo“ finansiraju „Austrijska razvojna agencija“ (ADA) i Evropska unija u sklopu projekta iz oblasti eko-turizma Danube Stream for Green Dream – Stream 4Greeen, čiji nosioci su Pokret gorana Vojvodine i PDS. Kako saznajemo od menadžera projekta Nikole Blagojevića iz Pokreta gorana, nakon čišćenja terena i priprema, izvođač radova, firma „Vizura“ iz Bačke Palanke je pristupila obnovi zidova na spratu, a sledeće sedmice očekuje se da će početi da gradi krov.

- Kada se rekonstrukcija Planinarskog doma završi, što bi trebalo da se dogodi do polovine avgusta, biće to treći po redu energetsko efikasan objekat u Sremskim Karlovcima, posle Ekološkog centra „Radulovački“ i Fakulteta za menadžment – kaže Nikola Blagojević. - Dom već ima prečistač otpadnih voda, tako da će se sada samo ugradnjom visokokvalitetne opreme prema najvišim svetskim standardima upotpuniti njegove karakteristike kao zgrade koja podržava koncept održivog razvoja i eko-turizma.

Planinarski dom će imati 50 ležajeva sa svim uslovima za organizaciju zabavnih i edukativnih programa u njemu. U sklopu ovih radova u blizini doma biće montirana veštačka stena, sređen moblijar i tereni.

Paraleleno sa radovima na Stražilovu i u dvorištu Ekološkog centra „Radulovački“ gradi se multifunkcionalna letnja učionica-pozornica, na kojoj će se odvijati raznovrsni programi. U radove u oblasti infrastrukture u okviru ovog projekta spada i kreiranje i osposobljavanje edukativnih staza na Fruškoj gori i Koviljsko-petrovaradinskom ritu. Na mapiranju tih staza radi se od jesenas s ciljem da se dobije 20 kilometra jasno obeleženih staza za šetnju i vožnju bicikala.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...