INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za obnovu infrastukturnih objekata potrebno pola decenije

21.05.2014. | Dnevnik

- Najvažniji magistralni putevi od strateškog značaja za Srbiju i region mogli bi biti obnovljeni do kraja ove godine, a za kompletnu obnovu mostova, puteva i drugih infrastukturnih objekata treba će nam najmanje pet do šest godina – izjavio je za „Dnevnik” potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore Srbije“ Goran Rodić.

Rodić kaže da su stručnjaci „Građevinsko-industrijske komore“ prethodnih dana obilazili elementarnom nepogodom pogođena područja da bi i sami vodeli koje su razmere katastrofe i šta je potrebno u najkraćem roku preduzeti i šta se realno brzo može uraditi.

- Ako se odmah krene u pripremu potrebnih planova, svi strateški magistralni pravci mogli bi biti obnovljeni do kraja ove godine, i to je sada i najvažniji posao koji ne bi smeo da čeka, a naši građevinari su spremni i sposobni da taj posao u tom roku i završe – kaže Rodić. - Tu treba angažovati najveće domaće kompanije iz građevinske operative, a one imaju i kadrove i opremu i materijal da se putevi poprave.

Rodić dodaje da je s mostovima i sanacijama klizišta koja ugrožavaju infrastrukturu situacija mnogo komplikovanija.

- Da bi se to uradilo kako treba, biće potrebni veliki napori i mnogo vremena, a kako sada stvari stoje, moraće se raditi najmanje pola decenije da bi se popravilo sve što su bujice i poplave odnele – rekao je Rodić.

Potpredsednik „Građevinsko-industrijske komore“ ostaje pri proceni da bi šteta na infrastrukturi i stambenim objektima širom srbije mogla dostići milijardu evra, ali tvrdi i da su naši građevinari sposobni da se brzo, efikasno i kvalitetno uključe u obnovu devastiranih područja. Rodić je ponovio da je sada vreme da politika sluša struku jer u suprotnom, obnova neće biti urađena kako bi trebalo.

Jasno je da će sanacija klizišta biti jedan od najtežih i najdugoročnijih poslova pa su već preduzeti i prvi potezi. „Saobraćajni institut CIP“ je na poziv ministarke građevine i saobraćaja Zorane Mihajlović poslao u Mali Zvornik ekipu stručnjaka koja će ispititati klizišta. Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović kazao je da će ta ekipa ispitati šta je i koliko ugroženo klizištima u Malom Zvorniku, navodeći da su ekipe CIP-a prisutne i u Kosjeriću, Bajinoj Bašti i na ugroženoj barskoj pruzi, na delu od Resnika pema Valjevu.

- Klizišta su opasna u celoj Srbiji i ne mogu se rešavati naprečac jer ih prvo treba locirati pa ispitati i dati predlog sanacije, to je mukotrpan i malo duži proces – istakao je Ignjatović.

On je rekao da bi s toplijim vremenom u Srbiji klizišta trebalo da se primire ili zaustave i da će tek tada moći dobro da se ispitaju, kao i da će CIP tek onda moći da da predloge za svako pojedinačno klizište.

- Klizište je prirodni proces koji je nepredvidiv, rešiv ili nerešiv – naglasio je Ignjatović.

Po njegovim rečima, u Srbiji gotovo da nema stručnjaka za klizišta, osim u Institutu za puteve i CIP-u, i da je Vlada upoznata s tim da CIP ima stručni kadar za klizišta i može obaviti taj posao.

- CIP će nakon pregleda dati predloge koje bi stambene objekte trebalo dislocirati ako su ugrožena klizištima koja nije racionalno sanirati – naveo je Ignjatović, kao i da će posebna pažnja biti posvećena i klizištima koja ugrožavaju infrastrukturu, železničku i putnu. - Pruge i puteve moramo čuvati i tu moramo dati mere jer ne smemo dozvoliti dugotrajne prekide u saobraćaju.

Oštećeno 4.500 kilometara puteva

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da prve procene govore da je u poplavama oštećeno oko 4.500 kilometara puteva i na 124 mosta. Ona je rekla da se na najvećem delu Ibarske magistrale odvija putnički saobraćaj, dok će na teretni morati da se sačeka najmanje 20 dana.

- Preliminarne informacije o posledicama ćemo imati do četvrtka. Nakon toga ćemo krenuti u detalje i definisati prioritete. Nećemo razgovarati o tome da se sve rešava ođednom, nego da se sanira ono što je prioritet, da bi život mogao da se nastavi, a onda krećemo u prioritete drugog i trećeg reda – istakla je ona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;