Potrebne milijarde evra za uređenje svih vodotokova

07.05.2014. Tanjug

Osnovni uzrok za ovogodišnje poplave je neodgovarajuće održavanje kanalske mreže u Srbiji, a za kompletno regulisanje vodotokova potrebna su nam sredstva koja se mere milijardama evra, izjavio je danas Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, Miladin Ševarlić.

S ozbirom na visinu tog iznosa, u ovim ekonomskim uslovima, dodaje on, bez međunarodnih kredita nije moguće izvršiti ni izmuljavanje, odnosno čisćenje kanalske mreže, a kamoli izgraditi novu kanalsku mrežu.

- Kritične tačke su praktično celokupno brdsko planinsko područje sa neuređenim vodotokovima, odnosno slivnim područjima sa nedostatkom obaloutvrda, kao i mikroakumulacija u brdsko planinskom području.

Na celokupnoj teritoriji osnovni uzrok poplava jeste neodgovarajuća kanalska mreža, odnosno neodgovarajuće održavanje kanalske mreže, a istovremeno i neodgovornost svih žitelja Srbije koji praktično u sve vodotokove bacaju, ili pored njih ostavljaju smeće, upozorio je Ševarlić.

Kako napominje radi se o nekoliko hiljada dužnih kilometara kanalske mreže, s tim što svi kanali nemaju isti investicioni, odnosno infrastrukturni i privredni značaj, kao što ima sistem Dunav-Tisa-Dunav.

- Imamo probleme i sa zapuštenošću kanala za navodnjavanje u dolini Zapadne Morave, ali i Međuvršja do praktično Mrčajevaca, i na teritoriji opštine Trstenik, zatim na teritoriji drugih opština, gde su bili izgrađeni sistemi za navodnjavanje, takođe je ta mreža zapuštena - navodi sagovornik Tanjuga.

On je dodao da nisu završene ni neke brane, odnosno akumulaciona jezera za multifunkcionalnu namenu.

Ševarlić je objasnio da kompletna regulacija sistema vodotokova obuhvata istovremeno i odvodnjavanje i navodnjavanje, jer kako je dodao, nikada se ne mogu graditi sistemi za navodnjavanje ukoliko prethodno nisu regulisani sistemi za odvodnjavanje, jer su to dve funkcionalno spojene celine.

- Tu se sada postavlja i pitanje gazdovanja vodnim resursima, jer je najveći broj korisnika sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, navikao da to država uglavnom reguliše na teret osnovnih sredstava - predočio je on i ukazao da država nije neiscrpan izvor sredstava.

Država, kako naglašava, treba da reguliše glavne infrastrukturne objekte, koji su budžetski ili investiciono vrlo zahtevni, a da kanalsku mrežu na parcelama korisnika, bilo da su u pitanju porodična poljoprivredna gazdinstva ili agrobiznis firme, regulišu vlasnici, odnosno korisnici tih poljoprivrednih površina.

Ševarlić je mišljenja da kontrola trošenja namenskih budžetskih sredstava, pa i u slučaju odbrane od poplava, treba da bude redovna, nezavisno od toga da li imamo problema sa klimatskim promenama.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...