Potrebne milijarde evra za uređenje svih vodotokova

07.05.2014. | Tanjug

Osnovni uzrok za ovogodišnje poplave je neodgovarajuće održavanje kanalske mreže u Srbiji, a za kompletno regulisanje vodotokova potrebna su nam sredstva koja se mere milijardama evra, izjavio je danas Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, Miladin Ševarlić.

S ozbirom na visinu tog iznosa, u ovim ekonomskim uslovima, dodaje on, bez međunarodnih kredita nije moguće izvršiti ni izmuljavanje, odnosno čisćenje kanalske mreže, a kamoli izgraditi novu kanalsku mrežu.

- Kritične tačke su praktično celokupno brdsko planinsko područje sa neuređenim vodotokovima, odnosno slivnim područjima sa nedostatkom obaloutvrda, kao i mikroakumulacija u brdsko planinskom području.

Na celokupnoj teritoriji osnovni uzrok poplava jeste neodgovarajuća kanalska mreža, odnosno neodgovarajuće održavanje kanalske mreže, a istovremeno i neodgovornost svih žitelja Srbije koji praktično u sve vodotokove bacaju, ili pored njih ostavljaju smeće, upozorio je Ševarlić.

Kako napominje radi se o nekoliko hiljada dužnih kilometara kanalske mreže, s tim što svi kanali nemaju isti investicioni, odnosno infrastrukturni i privredni značaj, kao što ima sistem Dunav-Tisa-Dunav.

- Imamo probleme i sa zapuštenošću kanala za navodnjavanje u dolini Zapadne Morave, ali i Međuvršja do praktično Mrčajevaca, i na teritoriji opštine Trstenik, zatim na teritoriji drugih opština, gde su bili izgrađeni sistemi za navodnjavanje, takođe je ta mreža zapuštena - navodi sagovornik Tanjuga.

On je dodao da nisu završene ni neke brane, odnosno akumulaciona jezera za multifunkcionalnu namenu.

Ševarlić je objasnio da kompletna regulacija sistema vodotokova obuhvata istovremeno i odvodnjavanje i navodnjavanje, jer kako je dodao, nikada se ne mogu graditi sistemi za navodnjavanje ukoliko prethodno nisu regulisani sistemi za odvodnjavanje, jer su to dve funkcionalno spojene celine.

- Tu se sada postavlja i pitanje gazdovanja vodnim resursima, jer je najveći broj korisnika sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, navikao da to država uglavnom reguliše na teret osnovnih sredstava - predočio je on i ukazao da država nije neiscrpan izvor sredstava.

Država, kako naglašava, treba da reguliše glavne infrastrukturne objekte, koji su budžetski ili investiciono vrlo zahtevni, a da kanalsku mrežu na parcelama korisnika, bilo da su u pitanju porodična poljoprivredna gazdinstva ili agrobiznis firme, regulišu vlasnici, odnosno korisnici tih poljoprivrednih površina.

Ševarlić je mišljenja da kontrola trošenja namenskih budžetskih sredstava, pa i u slučaju odbrane od poplava, treba da bude redovna, nezavisno od toga da li imamo problema sa klimatskim promenama.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...