INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I nemačke firme u modernizaciji srpskih železnica

16.04.2014. | Tanjug

Stručnjaci nemačke kompanije „DB International GmbH“, čiji su osnivač „Nemačke železnice“, formirali su projektni tim i ove nedelje počeli sa radom, kako bi se uključili u posao modernizacije infrastrukture srpskih železnica koji se finansira iz ruskog državnog kredita od 800 miliona dolara.

Kako su objavile „Železnice Srbije“, kompanija zadužena za realizaciju ruskog kredita „RŽD Internešnl“, čiji su osnivač „Ruske državne železnice“, i nemačka kompanija „DB International GmbH“, potpisale su ugovor krajem marta o pružanju usluga tehničkog konsaltinga na realizaciji projekata modernizacije srpskih železnica.

Ugovor su potpisali generalni direktor „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov, a u ime nemačke kompanije direktor za istočnu Evropu i Rusiju Oliver Pitc, i direktor predstavništva u Srbiji Nikola Ristić.

„Železnice Srbije“ i „RŽD Internešnl“ prošle godine potpisale su ugovor o ruskom izvoznom državnom kreditu vrednom 800 miliona dolara, iz kojeg će se u narednih nekoliko godina finansirati pet projekata modernizacije železničke infrastrukture i voznih sredstava u Srbiji.

Za taj projekat država Srbija obezbeđuje još 15 odsto učešća, pa je ukupna vrednost modernizacije domaće železničke infrastrukture 941 milion dolara. Krajem marta su počeli radovi na izgradnji i elektrifikaciji drugog železničkog koloseka na deonici Pančevački most-stanica Pančevo Glavna, čija je ukupna vrednost 91 milion dolara.

Prošlog meseca potpisan je i Aneks dva osnovna ugovora u vrednosti od 89,9 miliona dolara, kojim je obuhvaćena rekonstrukcija i modernizacija 112 kilometara pruga na Koridoru 10.

Pored ta dva projekta, ugovorom su obuhvaćeni još i rekonstrukcija i izgradnja drugog koloseka na deonici pruge Stara Pazova-Novi Sad, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd-Bar, za koje predstoji potpisivanje pojedinačnih aneksa ugovora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;