Mađarska će finansirati obnovu sinagoge

14.04.2014. | RTV

Mađarska Vlada uložiće oko 300.000 evra u obnovu unutrašnjosti subotičke sinagoge, izjavio je predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš. On je pred konferenciju posvećenu sedamdesetogodišnjici holokausta u Subotici izjavio novinarima da je sinagoga, kao spomenik kulture, ušla u program mađarske Vlade još tokom prošle godine kao jedna od četiri sinagoge koje će se obnoviti, s obzirom na njen značaj u građevinskom smislu.

Sabadoš je rekao da je tokom nedavne posete Subotici premijer Mađarske Viktor Orban potvrdio da će Vlada ove zemlje učestvovati u obnovi unutrašnjeg dela sinagoge sa 100 miliona forinti, odnosno oko 300.000 evra.

- Najverovatnije već krajem ove godine će ta sredstva biti operativna i moći da se upotrebe, u zavisnosti od završetka planova – rekao je Sabadoš.

Subotička sinagoga, zaštićeni spomenik kulture. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora. Organizacija "World monument watch" je tri puta zaredom subotičku sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.

Rekonstrukcija subotičke sinagoge traje već nekoliko decenija, a u tom pravcu osnovana je i gradska fondacija SOS „Sinagoga“. Do sada je obnovljena kupola i započeti radovi na obnovi fasada. Već je završena rekonstrukcija jedne bočne fasade, koja je realizovana sredstvima pretpristupnih fondova Evropske unije, a da je u toku rekonstrukcija druge bočne fasade finansirana sredstvima lokalne samouprave i Svetskog memorijskog fonda.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je nedavno da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge biti završena za dve do tri godine, a da će njena spoljašnja rekonstrukcija biti završena do leta naredne godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...