INFONET-468X60-BANNER

Mađarska će finansirati obnovu sinagoge

14.04.2014. | RTV

Mađarska Vlada uložiće oko 300.000 evra u obnovu unutrašnjosti subotičke sinagoge, izjavio je predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš. On je pred konferenciju posvećenu sedamdesetogodišnjici holokausta u Subotici izjavio novinarima da je sinagoga, kao spomenik kulture, ušla u program mađarske Vlade još tokom prošle godine kao jedna od četiri sinagoge koje će se obnoviti, s obzirom na njen značaj u građevinskom smislu.

Sabadoš je rekao da je tokom nedavne posete Subotici premijer Mađarske Viktor Orban potvrdio da će Vlada ove zemlje učestvovati u obnovi unutrašnjeg dela sinagoge sa 100 miliona forinti, odnosno oko 300.000 evra.

- Najverovatnije već krajem ove godine će ta sredstva biti operativna i moći da se upotrebe, u zavisnosti od završetka planova – rekao je Sabadoš.

Subotička sinagoga, zaštićeni spomenik kulture. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora. Organizacija "World monument watch" je tri puta zaredom subotičku sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.

Rekonstrukcija subotičke sinagoge traje već nekoliko decenija, a u tom pravcu osnovana je i gradska fondacija SOS „Sinagoga“. Do sada je obnovljena kupola i započeti radovi na obnovi fasada. Već je završena rekonstrukcija jedne bočne fasade, koja je realizovana sredstvima pretpristupnih fondova Evropske unije, a da je u toku rekonstrukcija druge bočne fasade finansirana sredstvima lokalne samouprave i Svetskog memorijskog fonda.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je nedavno da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge biti završena za dve do tri godine, a da će njena spoljašnja rekonstrukcija biti završena do leta naredne godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;