INFONET-468X60-BANNER

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Boru

17.03.2014. | Tanjug

Rukovodstvo "Rudarsko topioničarskog basena" (RTB) Bor, lokalne samouprave i nemačke kompanije "BDH Consulting" potpisali su u Slatini ugovor o izgradnji Fabrike za prečišćavanje otpadnih industrijskih i fekalnih voda, a vrednost projekta je 50 miliona evra.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih industrijskih voda trebalo bi da bude završeno do kraja godine, a nešto kasnije i deo za prečišćavanje fekalnih voda čime će biti rešen najveći ekološki problem koji decenijama imaju meštani sela Slatine pored Bora sa otpadnim kanalizacionim i industrijskim vodama koje se slivaju u Borsku reku.

Ugovor predviđa izgradnju postrojenja za preradu otpadne kanalizacione vode, industrijske vode iz RTB-a Bor, kao i one koja se u kolektorima iz Bora prikuplja od atmosferskih padavina i njeno potpuno precišcavanje.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je rekao da se projekat finansira 80% iz evropskog fonda, iz Nemačke, uz veliku pomoć nemačke ambasade, a sredstva su bespovratna. Ostalih 20% obezbediće lokalna samouprava i RTB Bor.

- Prema saznanjima koje sada imamo i dokumentaciji koju smo dobili biće potrebna dva postojenja na dve lokacije, naša procena je da će ukupna vrednost projekta iznositi 50 miliona evra. Naš glavni zadatak je da vodu potpuno biološki prečistimo i da je takvu vratiomo u prirodu – rekao je Ginter Hefner direktor "BDH Consulting group".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;