INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro izgradnja novog ski centra na Goliji (video)

14.03.2014. | Tanjug

Vršilac funkcije ministra privrede i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić potpisali su juče (13. mart 2014.) Memorandum o razumevanju, koji za cilj ima izgradnju novog skijališta na planini Golija.

Mirović je, posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije, rekao da je danas potpisan prvi inicijalni akti za izgradnju novog ski centar Golija, navodeći da će u naredne tri godine biti pripremljena planska dokumentacija, finansijski i tehnički planovi, kao i elementi za izgradnju infrastrukture.

- Naša ideja je na tragu veoma dobrih rezultata koje postižu Skijališta Srbije, na tragu potencijala koje ima planina Golija, i na tragu potreba koje imaju područja opština u blizini Golije, koja spadaju u red manje razvijenih opština u Srbiji – rekao je Mirović.

Ministar je naglasio da će izgradnja novog ski centra na Goliji imati veliki značaj za razvoj obližnjih opština Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica, ukazujući da trasa auto-puta od Požege do Boljara prolazi na skoro devet kilometara od budućeg skijališta.

Ministarstvo privrede će odmah nakon rebalansa budžeta za ovu godinu obezbediti inicijalna sredstva u dogovoru sa drugim ministarstvima, naveo je Mirović izrazivši uverenje da će do kraja godine krenuti prve akcije vezane za ovaj projekat. Prema njegovim rečima veoma je važno što je u inicijalnoj fazi postignuta saglasnost o ovom projektu sa predstavnicima svih ministarstava, javnih preduzeća, opština, pa će stoga za nekoliko dana biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika tih institucija i preduzeća.

Ministar je podsetio da je Srbija u prošloj godini od turizma zaradila rekordnu jednu milijardu američkih dolara, te da je turizam jedna od retkih privrednih grana, koja u uslovima krize, beleži konstantan rast proteklih godina.

Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti za novi ski centar, Mirović je naglasio da će država opredeliti mehanizme za privlačenje investicija za izgradnju smeštajnih kapaciteta na Goliji, a naknadno će biti određeno da li će izgradnja hotela biti realizovana kroz javno privatno partnerstvo ili kroz direktnu investiciju za određenim podsticajima za izgradnju.

- Ukupni potencijalni kapacitet ski centra je oko 17.000 skijaša, dok će, nakon realizacije prve faze, u okviru koje će, kako je procenjeno,biti uloženo oko 19 miliona evra, kapacitet skijališta biti 2.500 skijaša na sat – rekao je Ljevnaić.

On je naglasio da je u prvoj fazi planirana izgradnja šestosedne žičare, ski staze u dužini od oko devet kilometara, sistema za veštačko osnežavanje, akumulacija za vodu, hangara za specijalnu mehanizaciju, pristupnog puta do ski centra, parkinga, elektroenergetske infrastrukture, restorana.

Ljevnaić je rekao da će izgradnjom ski centra na Goliji biti omogućen razvoj četiri obližnje opštine a biće stvoreni uslovi i za otvaranje novih radnih mesta na području na kojem živi oko 200.000 ljudi.

Prema njegovim rečima Master plan Golije uradila je 2009. godine firma "Ekosajn", koja je projektovala više od 400 ski centara u svetu, i koja je procenila da je Golija veliki potencijal i predvidela izgradnju kapacitata od 20.000 skijaša na sat.

- Mi smo u prvoj fazi predvideli izgradnju jednog šestoseda, kapaciteta 3.000 skijaša sa šest pratećih staza dužine devet kilometara, koje će biti pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje – rekao je Ljevnaić. - Na Goliji je predviđena izgradnja i jedne staze koja će raditi noću, a ono što je specifično za ovu planinu jeste potencijal za nordijsko skijanje i letnji turizam.

Golija je i park prirode pod zaštitom UNESCO, podsetio je Ljevnaić i ukazao da to obavezuje da se na njoj gradi isključivo prema propisima koji omogućavaju zaštitu životne sredine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;