Zdanje "Beogradske zadruge" dočekalo obnovu

10.03.2014. | Politika

Postavljanjem skela na zdanje "Beogradske zadruge" u Karađorđevoj ulici 48 u ponedeljak (10. mart 2014.) počeće obnova zgrade stare 107 godina, koja će sredinom maja biti otvorena za javnost. Osim restauracije fasade, projekat gradskog "Zavoda za zaštitu spomenika kulture" obuhvata i rekonstrukciju krova, zamenu stolarije, bravarije i gromobranskih instalacija, dok će dve sale biti preuređene u centar za promociju "Beograda na vodi".

Novac za obnovu eksterijera objekta, dva miliona evra, obezbedilo je preduzeće "Igl hils", investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će uložiti 3,1 milijardu dolara u transformaciju desne savske obale.

- U salama će biti izložene makete stambeno-poslovnog kompleksa i građani će moći da vide šta će sve biti podignuto u Savskom amfiteatru i kako će budući objekti izgledati – kaže Srđan Rupar, direktor projekta "Beograd na vodi".

Zgrada "Beogradske zadruge", spomenik kulture od izuzetnog značaja od 1979. godine, promenila je mnogobrojne "stanare", pretrpela ratna razaranja, ali je uglavnom zadržala izvorni spoljašnji izgled. Poslednji put je obnovljena pre šest decenija. Od tada je bilo nekoliko inicijativa da se zaustavi propadanje zdanja, ali zbog nedostatka novca nijedna nije urodila plodom. Pre tri godine stručnjaci "Evropske banke za obnovu i razvoj" proračunali su da bi sređivanje eksterijera i enterijera zdanja od oko 5.000 kvadratnih metara koštalo oko 11 miliona evra. Od kredita se tada odustalo zbog ekonomske krize.

Zgrada "Beogradske zadruge" sagrađena je na nekadašnjem Trgu Mali pijac prema projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića, u rekordnom roku (1905-1907 godine).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...