Nova Varoš: Beton zarobio hektare

07.03.2014. | Novosti

Iako stešnjen između brda i u oskudici građevinskog zemljišta, grad pod Zlatarom dozvolio je takav luksuz da mu je 4,5 hektara atraktivne lokacije, pored magistrale, od raskrsnice na Branoševcu do benzinske pumpe – već skoro četiri decenije zarobljeno betonom.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme gradnje brane HE "Uvac“ i treće centrale na ovoj reci, počelo je i podizanje sportskog centra sa bazenom. Uzalud su mnogi Novovarošani ukazivali na megalomaniju, podsećajući tada da grad nema dovoljno vode za piće, a kamoli za kupanje u bazenu, te da se bacaju pare u čelik i beton. Uz primedbe da je to "veliki zalogaj“ za čaršiju, pojedinci su tvrdili da se ta investicija može okončati samo ako krene gradnja revirzibilne HE "Bistrica“, o kojoj se priča bezmalo četiri decenije.

Radovi su prekinuti po sili zakona koji je tada zabranjivao neprivredne investicije, a ubrzo su nastali sporovi oko oštećenih kuća i ispucalih zidova iznad gradilišta. S druge strane, betonske zidine, visoke i po pet do deset metara, postale su zanimacija šereta, koji su zbijali šale tvrdeći da su na baksuznoj lokaciji – spomenici "skamenjenih političara“ ili "neuspelih građevinara“, a prolaznici magistralom godinama nagađaju šta je to što tolike godine štrči u nebo i zarasta u korov.

Garniture lokalne vlasti su prethodnike optuživale za promašaje, tvrdeći da "razbijaju glavu“ šta će sa tako atraktivnom lokacijom u gradu. Uoči jednih izbora dovezen je i kran za tobožnji nastavak radova, a na početku druge kampanje uložena su znatna sredstva u projekat i kataloge za gradnju hotela i sportskih sadržaja. U međuvremenu je odlučeno je da se podigne gradsko-školska dvorana u blizini osnovne i dve srednje škole, a nesuđeni sportski centar i dalje je u planovima.

Turci i bazen

Pre godinu dana lokalna vlast je najavila dolazak turske firme za proizvodnjiu i promet tekstila, pa je sprovedena preparcelizacija zemljišta, spremani su ugovori... Prilikom usvajanja regulacionog plana, predsednik opštine Dimitrije Paunović je tražio da se na delu sportskog centra rezerviše prostor za toplanu i bazen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...