INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova Varoš: Beton zarobio hektare

07.03.2014. | Novosti

Iako stešnjen između brda i u oskudici građevinskog zemljišta, grad pod Zlatarom dozvolio je takav luksuz da mu je 4,5 hektara atraktivne lokacije, pored magistrale, od raskrsnice na Branoševcu do benzinske pumpe – već skoro četiri decenije zarobljeno betonom.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u vreme gradnje brane HE "Uvac“ i treće centrale na ovoj reci, počelo je i podizanje sportskog centra sa bazenom. Uzalud su mnogi Novovarošani ukazivali na megalomaniju, podsećajući tada da grad nema dovoljno vode za piće, a kamoli za kupanje u bazenu, te da se bacaju pare u čelik i beton. Uz primedbe da je to "veliki zalogaj“ za čaršiju, pojedinci su tvrdili da se ta investicija može okončati samo ako krene gradnja revirzibilne HE "Bistrica“, o kojoj se priča bezmalo četiri decenije.

Radovi su prekinuti po sili zakona koji je tada zabranjivao neprivredne investicije, a ubrzo su nastali sporovi oko oštećenih kuća i ispucalih zidova iznad gradilišta. S druge strane, betonske zidine, visoke i po pet do deset metara, postale su zanimacija šereta, koji su zbijali šale tvrdeći da su na baksuznoj lokaciji – spomenici "skamenjenih političara“ ili "neuspelih građevinara“, a prolaznici magistralom godinama nagađaju šta je to što tolike godine štrči u nebo i zarasta u korov.

Garniture lokalne vlasti su prethodnike optuživale za promašaje, tvrdeći da "razbijaju glavu“ šta će sa tako atraktivnom lokacijom u gradu. Uoči jednih izbora dovezen je i kran za tobožnji nastavak radova, a na početku druge kampanje uložena su znatna sredstva u projekat i kataloge za gradnju hotela i sportskih sadržaja. U međuvremenu je odlučeno je da se podigne gradsko-školska dvorana u blizini osnovne i dve srednje škole, a nesuđeni sportski centar i dalje je u planovima.

Turci i bazen

Pre godinu dana lokalna vlast je najavila dolazak turske firme za proizvodnjiu i promet tekstila, pa je sprovedena preparcelizacija zemljišta, spremani su ugovori... Prilikom usvajanja regulacionog plana, predsednik opštine Dimitrije Paunović je tražio da se na delu sportskog centra rezerviše prostor za toplanu i bazen.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;