INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Početak gradnje četiri garaže do kraja godine

26.02.2014. | RTS

Plan Grada Beograda je da zbog nedostatka parking-mesta do kraja godine počne izgradnju četiri podzemne javne garaže po modelu javno-privatnog partnerstva ili koncesije, rekao je predsednik Privremenog organa Siniša Mali.

Mali je na konferenciji za novinare u Skupštini Grada, posle sastanka sa predstavnicima "Parking servisa" i španske kompanije "Asignija" zainteresovane za projekat, rekao da je plan da garaže budu izgrađene ispod pijace Đeram, Skerlićeve ulice kod Narodne biblioteke, Studentskog trga i Kosovske ulice.

- Na te četiri lokacije imamo završene idejne projekte, a za garažu kod pijace Đeram i građevinsku dozvolu. Želimo da krenemo u razvoj projekata do kraja godine kako bismo sa novih 1.700 parking-mesta oslobodili trotoare, rešili problem bahatih vozača i uveli red u saobraćaj – rekao je Mali.

Precizirao je da je reč o 35 do 40 miliona evra ukupne investicije i da bi Grad u narednih 60 dana trebalo da izađe sa tenderom za investitora. Predstavnici španske kompanije samo su jedan od investitora sa kojima će Grad razgovarati kako bi se definisao najbolji način finansiranja.

- Zbog loše finansijske situacije, razmišljamo da izgradnja bude kroz javno-privatno partnerstvo između Grada, odnosno "Parking servisa", i investitora ili koncesijom. Ti modeli ne zahtevaju od Grada da uloži dinar u izgranju, mi bismo dali dozvole i zemlju, strani investitori novac, a onda bismo ili delili profit ili bi garaža bila data pod koncesiju investitoru na određeni broj godina – rekao je Mali.

Ocenio je da je to dobar način da se privuku investitori i reše problemi nedostatka parking-mesta i dodao da je Grad analizirao i dodatnih deset lokacija koje su potencijalna mesta za izgradnju garaža. Mali je dodao da je nedostatak parking-mesta jedan od najvećih problema u Beogradu i naglasio da u prethodnih devet godina nije izgrađena nijedna podzemna garaža u glavnom gradu.

Zastupnik španske komapnije "Asignija" Antonio Peres Montes rekao je da Beograd i Srbija imaju ogroman potencijal i da bi ta firma želela da učestvuje u projektu.

V. d. direktora "Parking servisa" Andrija Čupković rekao je da u centru grada nedostaje između 3.000 i 5.000 parking-mesta, a u širem centru grada 10.000.

Predsednik "Privredne komore Srbije" Željko Sertić rekao je da su Srbija i Beograd postali zanimljivi za strane investitore i dodao da španska komapnija nije jedina koja je zainteresovana za saradnju.

- Nama je svejedno da li se radi o javno-privatnom partnerstvu ili koncesiji, važno je da državni interesi budu zaštićeni i da u projektima učestvuju i domaće kompanije – rekao je Sertić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;