INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nemačka u energetiku Srbije uložila milijardu evra

21.02.2014. | RTV

Nemačka je preko razvojne banke KFV (KfW) investirala više od milijardu evra u energetiku u Srbiji u poslednjih 10 godina, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm. On je na skupu "Evropska energetska politika, izazovi za Srbiju u pridruživanju EU" rekao da velike i srednje kompanije iz Nemačke učestvuju u energetskom sektoru u Srbiji i da su zainteresovane da nastave ulaganja.

Vilhelm je, kao projekte u kojima je učestvovala Nemačka, naveo revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta", kao i uspešno poslovanje "Simensa" koji u Subotici proizvodi generatore za vetroelektrane, i "Knaufa" koji proizvodi izolacione materijale.

On je podsetio i da je energetska kompanija RVE (RWE) potpisala memorandum o saradnji sa "Elektroprivredom Srbije" krajem 2012. i da očekuje da će se i taj projekat realizovati.

Vilhelm je istakao da je sektor energetike veoma važan u procesu EU integracija i da je pred Srbijom težak posao da dostigne njene standarde u toj oblasti, ali da je siguran da će uspeti.

Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović rekao je da u aprilu očekuje početak skrininga za energetski sektor i izrazio uverenje da će biti završen na vreme pošto Srbija kao članica "Energetske zajednice jugoistočne Evrope" već primenjuje evropska pravila.

Trifunović je kazao i da je u finalnoj fazi priprema izmena Zakona u energetici, čime će biti primenjen treći energetski paket EU. On je rekao da Srbija ide ka ispunjavanje evropskih ciljeva, odnosno ka smanjenju emisije ugljendioksida, povećanju energetske efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije.

- U ovoj godini očekujemo izgradnju oko 100 novih malih hidroelektrana i vetrenjača, a u 2015. veliki napredak u korišćenju energije vetra i izgradnju vetroparkova snage veće od 200 megavata – naveo je Trifunović.

On je kazao da se do 2020. planira završetak izgradnje novog bloka od 350 megavata Termoelektrane "Kostolac", izgradnja reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" od 680 megavata, s kanadskim partnerima, modernizacija Termoelektrane-toplane "Novi Sad" i 1.092 megavata kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Šef jedinice za međunarodne odnose i proširenje u Direktoratu za energetiku Evropske komisije Hans van Štajn kazao je da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u EU u oblasti energetike što je pomoglo članstvo u energetskoj zajednici. On je rekao i da EU radi na novoj strategiji u oblasti klimatskih promena i energetike do 2030. koja će odrediti ciljeve za povećanje energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

Van Štajn je i da cene energenata postaju ključno pitanje u EU pošto je gas za industriju u Evropi tri do četiri puta skuplji u SAD, a struja i dva puta skuplja. On je istakao da to utiče na konkurentnost evropske industrije i napomenuo da će i to pitanje biti razmatrano kroz tu strategiju.

Skup "Evropska energetska politika, izazovi za Srbiju u pridruživanju EU" organizovali su Nemačko poslovno udruženje u Srbiji, Ministarstvo ekonomskih odnosa i energetike Nemačke, Udruženje jugoistočna Evrope i Komitet za ekonomsku saradnju jugoistočne Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;