INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinari pred velikim izazovom

21.02.2014. | Danas

Više od trideset miliona dinara biće uloženo u prvoj fazi obnove zgrade pozorišta u Vranju. Povoljni vremenski uslovi dozvolili su radnicima građevinske Kompanije "Banković" iz Crne Trave da počnu obiman posao rušenja unutrašnjih zidova pozorišne sale, hola i pozorišnog kluba.

- Pred nama je veliki posao koji treba da završimo do kraja leta, a u skladu sa projektom koji je uradio Arhitektonski biro "Grad". U toku su možda i najteži radovi, a to je rešenje zidova i iznošenje tog materijala kako bismo stvorili uslove za izvođenje zidarskih radova, a potom i uvođenja novih instalacija za struju i vodu – pojašnjava za Danas direktor kompanije Boban Banković, koji je kao najbolji ponuđač dobio posao na rekonstrukciji zgrade Pozorišta "Bora Stanković" koja je stradala u požaru juna 2012. godine.

Izvođači radova naglašavaju da je reč o staroj zgradi koja je podignuta kao nekadašnji Hotel "Vranje" pre više od 120 godina, zbog čega su i radovi "sasvim specifični", jer je ideja projekta da se sačuva autentični prostor i da ne dolazi do bitnih promena u rasporedu prostorija vranjskog teatra.

- Procenjujemo da će nam za kompletan završetak prve i druge faze radova, kao i za opremanje biti potrebno oko sto miliona dinara. Sredstva su uglavnom obezbeđena od strane donatora, pojedinaca i institucija, Vlade Srbije, ali i preko projekta EU Progres, koji najvećim delom donira Vlada Švajcarske sa zemljama Unije – kaže za Danas gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

U ovom trenutku to je najveća građevinska investicija na području vranjske opštine, od posebnog istorijskog značaja jer je prva pozorišna predstava ovde odigrana tačno pre 118 godina. Bio je to "Gorski vijenac" u režiji Radoja Domanovića, koji je tada po kazni službovao u vranjskoj gimnaziji.

Deo zgrade tadašnjeg Hotela "Vranje" trgovac i zadužbinar Janča Jovanović Baldžija odredio je za izvođenje scenskih i pozorišnih predstava, što je dobro došlo intelektualnoj javnosti Vranja da tada otvori Građansku kasinu, u okviru koje je postajala i biblioteka, ali i dramska družina.

U ovom prostoru od 1896. godine razvijao se pozorišni život Vranja, otuda se sa velikom pažnjom očekuje rekonstrukcija ovog prostora, mada je bilo i zagovornika da se izgorelo pozorište u neku ruku konzervira kao objekat, a da se sredstva usmere na opremanje gotove zgrade velikog doma kulture koji je građen u vreme snažnog industrijskog zamaha ovog grada, a koji ni do danas nije priveden stvarnoj nameni. Reč je o velikoj pozorišnoj Sali sa preko hiljadu mesta, gde se sada nalazi robna pijaca, a prostor je samo delimično funkcionalan u delu gde se nalazi Gradska galerija, te biblioteka i prostorije Škole animiranog filma u Kulturno umetničkom društvu "Sevdah".

Sama činjenica da radove na rekonstrukciji zgrade pozorišta prate i nadležni stručnjaci "Zavoda za zaštitu spomenika" iz Niša, kancelarije u Vranju ukazuje na nameru da se ništa ne prepusti bilo kakvoj improvizaciji ili odstupanju od usvojenog projekta.

- Od požara više od godinu dana pozorište u Vranju preživljava koristeći scenu Doma Vojske, koja iako neadekvatna za ozbiljnije pozorišne zahvate, predstavlja najbolju moguću varijantu u ovom trenutku – kaže umetnička direktorica vranjskog teatra, glumica Radmila Đorđević.

No, za uspeh cele operacije biće pored novčanih sredstava neophodno da se sklope i mnoge druge okolnosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;