PRIJAVA-468X60-BANNER

Za "Alpininu" deonicu Koridora 10 zainteresovano 25 kompanija

05.02.2014. | Tanjug

Za nastavak gradnje Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, na kojoj je bila angažovana austrijska "Alpina" koja je bankrotirala, zainteresovano je 25 domaćih i stranih kompanija, rečeno je u "Koridorima Srbije". Zainteresovane kompanije mogu da dostave ponude do 13. februara, kada ističe po drugi put produženi rok. Prvobitni rokovi za ponuđače su bili 9. i 30. januara. U "Koridorima Srbije" u Beogradu će istog dana (13. februara) biti otvorene tenderske ponude.

"Koridori Srbije" su 15. novembra 2013. objavili poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje deonice auto-puta Pirot (Istok)-Dimitrovgrad, gde su preostali radovi ukupne dužine 14,3 kilometara, a predviđeni rok za izgradnju je 450 dana. Radove na tom projektu finansira "Evropska banka za obnovu i razvoj" (EBRD). Procedura nabavke za ugovore koji će biti finansirani sredstvima iz kredita EBRD je otvorena za firme iz bilo koje zemlje.

Ponuđač, da bi bio kvalifikovan za dodelu ugovora mora da ima minimalan prosečan godišnji prihod definisan kroz obračun izvedenih radova i radova koji su u toku, u poslednje tri godine i to u vrednosti od 40 miliona evra. Sve ponude moraju da sadrže garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 evra.

"Koridori Srbije" su sa austrijskom "Alpinom" bili ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra. Za sve izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 miliona evra.

To srpsko preduzeće je u avgustu podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od "Alpine", koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra – ukupno 78,32 miliona evra.

To potraživanje je osporeno u izveštaju stečajnog upravnika "Alpine", koji je 9. oktobra dostavljen "Koridorima Srbije". Bečka advokatska kancelarija "Jakš Šeler i Ril" (Jaksch Schoeller & Riel), koja je stečajni upravnik Alpine, smatra da su potraživanja "Koridora Srbije" prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, i tvrde da i "Alpina" ima potraživanja prema Srbiji.

U stečajnom postupku "Koridori Srbije" mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine. To će, navode u tom preduzeću, u roku biti i učinjeno.

"Koridori Srbije" su već započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra. Stečajni postupak i sudski proces sa "Alpinom", prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;