INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

PKCG o auto-putu Bar-Boljare

05.02.2014. | seebiz.eu

"Privredna komora Crne Gore" (PKCG) oštro je u ponedjeljak (3. februar 2014.) kritikovala vladu u Podgorici zbog potpisivanja ugovora s kineskim partnerima oko izgradnje prve deonice auto-puta od Bara do Boljara, na granici sa Srbijom, nazivajući taj postupak "manirom kockarskih dužnika".

Stručnjaci crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva i "Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu" (CCCC) i njene kćerke tvrtke – "Kineske korporacije za izgradnju auto-puteva i mostova" (CRBC) završili su prošle subote pregovore i parafirali ugovor o projektovanju i izgradnji ove deonice auto-puta od Podgorice do Kolašina.

Pregovori su započeli 10. decembra 2013. godine , a gradnja se može očekivati tek nakon što parlament usvoji ugovor o projektovanju i izgradnji te zakon o auto-putu. U "Privrednoj komori" ocenjuju da će s "nepromišljenim kreditom teškim 800 miliona evra Crna Gora javni dug povećati oko 23 posto, čime će vrlo brzo ukupan javni dug, računajući jamstva i obaveze državnih preduzeća, preći 80 posto" BDP-a, navodi se u saopštenju PKCG.

S tom stopom javnog duga, kako su kazali, Crna Gora postaje dugoročno siromašna zemlja i jedna od oko 30 najzaduženijih država u svetu.

- Time se, suprotno Mastrihtu, značajno preskače granica javnog duga, ugrožava pravo na evro kao valutu korištenja, dok će samo obaveze po osnovi kamata nadmašiti godišnje kapitalne investicije – smatraju u komori.

Premijer Milo Đukanović nije krio zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja tog ugovora te što će relativno brzo doći do realizovanja toga, za Crnu Goru, "projekta veka".

U komori pak ocenjuju da time Crnoj Gori ostaje neisplativa i do daljnjeg neupotrebljiva četvrtina auto-puta, dok će istovremeno snažno biti zategnuta dužnička omča jednoj "privredno i moralno posrnuloj državi" te da se radi o "sumnjivoj i avanturističkoj ekonomskoj politici".

Auto-put od Bara do Boljara, dužine 169,2 kilometra, koštaće oko 2,5 milijardi evra, a skoro trećina tog novca biće utrošena za ovu najtežu deonicu od Podgorice do Kolašina, čija je dužina 43,5 kilometara. Na ukupnoj trasi ovog auto-puta planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;