Šeici na rtu Zavala

13.01.2014. | Novosti

Posle sedam godina gradnje, često prekidane zbog sudskih procesa i mnogobrojnih političkih polemika, stambeno-turističko naselje na rtu Zavala kod Budve moglo bi konačno da oživi. Prve stanare ovaj elitni kompleks primiće, kako je najavljeno, u junu ove godine.

Radovi su nastavljeni posle pauze zbog novogodišnjih i božićnih praznika, a investitori navode da će majstori ovde biti u tri smene, kako bi obećanje za dolazak prvih stanara u junu bilo ispoštovano.

Od ukupno 40 vila sa oko 200 apartmana, 60 odsto će biti završeno do sredine godine. Ove objekte su po astronomskim cenama od 6.000 do 8.000 evra po kvadratnom metru kupovali Rusi, ali i Amerikanci, pa bogataši iz Azerbejdžana, ali i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za deo apartmana koji nisu prodati interesovanje je, tvrde investitori, dobro i sve vile će biti prodate.

Sa Zavale će, kako su nagovestili u opštini Budva, biti skinuto postrojenje za desalinizaciju morske vode, koje će biti prodato. Budvanska "fabrika vode", zbog koje se u jednom trenutku u zatvoru našlo gotovo celo opštinsko rukovodstvo, radila je kratko vreme, jer je crnogorska turistička prestonica, povezivanjem sa regionalnim vodovodom Skadarsko jezero-more, trajno rešila pitanje snabdevanja vodom.

"Ukleto" naselje, kako su ga zbog mnogobrojnih problema koji su na njemu iskrsavali dugo zvali, započela je 2007.godine Kompanija "Miraks", tada najmlađeg ruskog milijardera Sergeja Polonskog. Posle njenog bankrota, nastao je "vakuum". Na Zavali dugo nije bilo radnika, a onda je u oktobru 2011.posao preuzelo Udruženje kupaca "Amia". Otkupili su dug prema preduzeću "Montera", koje je izvodilo radove, i zajedno s njime nastavili gradnju.

Spušteno "Jedro"

Prema prvobitnoj zamisli Sergeja Polonskog, u sklopu naselja na Zavali trebalo je da nikne hotel "Jedro" sa 27 spratova, nalik na čuveni "Burdž al Arab" iz Dubaija. Slika hotela koji je trebalo da bude zaštitni znak Budve dugo je bila na bilbordima i u TV reklamama, ali je ostala samo kompjuterska animacija. Od hotela neće biti ništa. Stanari će, zasad, imati lep restoran u naselju i svoju plažu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...