INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Užice, izgradnja cevovoda po planu (video)

13.01.2014. | RTS

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, koji predvodi radnu grupu za praćenje obezbeđivanja ispravne vode za piće u Užicu, održao je prvi sastanak u ovom gradu, u kome se od 26. decembra zbog zagađenja algama u akumulaciji Vrutci, voda iz gradskog vodovoda ne koristi za piće i pripremanje hrane.

Posle sastanka, članovi radne grupe, koju čine predstavnici sedam ministarstava, obišli su i Sušička vrela, gde je počela izgradnja nove vodovodne mreže, kojom će se gradski vodovod povezati sa ovim izvorištem.

- Naša uloga je da koordiniramo, pomognemo i finansiramo radove na novom vodozahvatu sa Sušičkih vrela, kako bi građani Užica što pre dobili pijaću vodu – izjavio je ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović. - Zahvaljujući maksimalnom angažovanju Vojske Srbije i svih ministarstava, izgradnja cevovoda biće završena u planiranom roku do 25.januara, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvoljavali.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, koji je, takođe, prisustvovao današnjem sastanku koordinacionog tima, najavio je da će i ovo ministarstvo pomoći izgradnju cevovoda sa 20 miliona dinara.

- Vlada Srbije je već opredelila 20 miliona dinara iz budžeta, a ostatak do 900 hiljada evra, koliko je procenjeno da će koštati izrada ovog cevovoda, obezbediće se iz budzetske rezerve – rekao je Ilić i naglasio da se paralelno radi odgovarajuća dokumentacija za dobijanje građevinskih dozvola za cevovod, što je u vanrednim situacijama moguće po srpskom zakonu.

Ministar Igor Mirović istakao je da su se mnoge firme iz cele Srbije javile sa željom da pomognu u realizaciji ovog posla, ali je procena da za tim nema potrebe, jer je, kako je naveo, dinamika posla takva da će u najvećoj mogućoj meri biti ispoštovan rok. Mirović je naglasio da je Koordinacioni tim sugerisao gradskoj upravi da umanje januarske račune za vodu Užičanima.

Mirović je najavio da će se, paralelno sa izgradnjoim cevovoda, koja je prioritet, raditi i na planovima za sanaciju brane Vrutci.

- Posebna radna grupa koja će se baviti samo sanacijom sastaće se 15. januara. Sačinjavaće je najstručniji ljudi iz te oblasti u Srbiji i oni će uraditi plan sanacije brane i akumulacije Vrutci – rekao je Mirović.

Mića Mićić iz užičkog "Jedinstva", koje izvodi radove zajedno sa Vojskom Srbije na izgradnji cevovoda od Sušičkih vrela do Užica, uveravao je Koordinacioni tim da radovi teku po planiranoj dinamici.

- Na gradilištu je angažovano 70 radnika i dopremljeno je 1,3 kilometra cevi. Od ponedeljka počinjemo punom parom sa radom, a dnevno će se postavljati 200 metara cevi – rekao je Mićić.

Tokom obilaska radova na Sušičkom vrelu pripadnike Vojske Srbije posetili su i ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Vlada Srbije je na poslednjoj sednici opredelila 20 miliona dinara za izgradnju cevovoda i još 10 miliona dinara za potrebe Vojske Srbije, koja zajedno sa užičkom firmom "Jedinstvo" izvodi radove.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika u Valjevu Selimira Manojlovića, Valjevci su danas pomogli Užičanima sa oko 1,3 kilometra cevi za cevovod od Zlatibora do Užica kako bi se rešio problem vodosnabdevanja tog grada. Manojlović je rekao da je to deo zaliha specijalnih cevi iz Turske kojima se gradi regionalni cevovod od Fabrike vode Gradskog vodovoda na Pećini ka Lajkovcu i Lazarevcu, odnosno Mionici, u okviru budućeg hidrosistema Rovni na reci Jablanici.

Cevovod od Sušičkih vrela do Užica trebalo bi da se završi do 25. januara, kada bi građani Užica dobili pijaću vodu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;