INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Problemi srpskih radnika u Sočiju (video)

08.01.2014. | RTV

Na izgradnji olimpijskog grada za Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje počinju 7. februara učestvovale su na hiljade radnika iz Srbije. Većina njih nisu imali radne dozvole i bili su žrtve radne eksploatacije sa elementima trgovine ljudima.

Radnici iz Srbije na gradilištima u Sočiju, boravili su u Rusiji sa turističkom vizom koja važi tri meseca, tako da su u organizaciji poslodavaca fiktivno prelazili granicu sa Abhazijom, gde su dobijali migracione listiće i još mesec dana boravka.

- Radnicima su u pasoše udarani i lažni pečati, a koga bi uhvatili, bio bi deportovan – svedoči Saša Zlatkov. - Ne prelazimo uopšte u Abhaziju. Mi ne vidimo Abhaziju. Dođu kombiji, koji su plaćeni. Mi samo izađemo sa ruske granice, u taj međuprostor. Okreće se kombi i vraćamo se kao da ulazimo u Rusiju, gde dobijemo ovo i to je kao legalno.

Stalno su se sakrivali od policije i inspekcija, koje su organizovale racije po gradilištima. Zbog toga, Saša 50 dana nije mogao da radi, ali mu poslodavci nisu dozvolili da se vrati u Srbiju.

- Mi njima odgovaramo kada smo tu i po stanovima da budemo. Čak ne moramo ni na gradilište da idemo. Ne znam kako, ali oni dobijaju neku lovu za nas, samo da smo na brojnom stanju – dodao je Saša Zlatkov.

Povodom tog problema, Ministarstvo spoljnih poslova uputilo nas je na Ministarstvo rada, u kojem ističu da agencije za zapošljavanje koje oni kontrolišu nisu vodile radnike na rad u Rusiju, kao i da bi Srbija i Rusija uskoro trebalo da potpišu sporazum koji će regulisati status naših radnika u toj zemlji.

U Organizaciji za borbu protiv trgovine ljudima "Astra", ističu da su u Sočiju slučajevi radne eksploatacije, sa elementima trgovine ljudima.

- Tu se vrti jako veliki novac i ono što jeste problem je što je Rusija privatna država i vrlo je teško tamo kontrolisati tokove novca. Korupcija je isto veliki problem tamo, tako je potrebno provesti jednu međunarodnu finansijsku istragu tamo kako bi se znalo šta se sve dešava, ko je tu sve uključen, ko izvlači novac zahvaljujući radnicima iz Srbije i drugih delova sveta – rekla je Elena Krsmanović iz NVO za borbu protiv trgovine ljudima "Astra".

Olimpijada u Sočiju biće najskuplja u istoriji održavanja igara i koštaće 51 milijardu dolara. Amerikanci su u Solt Lejk Sitiju 2002. potrošili tri milijarde dolara, Italija za zimsku Olimpijadu u Torinu 2006. – 2,7 milijardi dolara, a Olimpijada 2010. u Vankuveru koštala je Kanadu oko tri milijarde dolara. Igre u Sočiju koštaće deset milijardi dolara više nego Olimpijada u Pekingu 2008.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;