IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski projekat kod Kostolca (video)

27.12.2013. | RTS

Kod Kostolca izgrađeno naselje za kineske radnike koji će graditi novu temoelektranu. Uz postojeći dimnjak termoelektrane "Drmno" kod Kostolca, do kraja 2019. godine trebalo bi da iznikne još jedan, sličan njemu, visok 250 metara. Tada će Kostolac dobiti i novi termoenergetski blok od 350 megavata, što je polovina snage sadašnje termoelektrane "Drmno". Investicija vredna preko 700 miliona dolara, za EPS, Privredno društvo "TEKO"  i grad Kostolac, predstavlja zamajac razvoja.

- Kostolac će postati jedno veliko gradilište uz koje će cirkulisati velika količina ljudi, opreme, materijala i naravno finansijskih sredstava – kaže direktor PD "TEKO" Kostolac Dragan Jovanović.

Buduću kostolačku termoelektranu gradiće kineska kompanija CMEK. Kinezi su već ovde, u novoizgrađenom naselju ispod dimnjaka termoelektrane "Drmno". Pripremaju revitalizaciju termoenergetskog bloka B1, izgradnju pristaništa na Dunavu u Kostolcu i železničke pruge iz prve faze kreditnog aranžmana. Od planiranih šest stotina radnika, koliko bi trebalo da ih pristigne do oktobra sledeće godine, trenutno ih je pedesetak, uglavnom inženjera.

- Mi smo jako zadovoljni dolaskom u Srbiju. Naravno da postoje neke kulturološke i jezičke razlike, ali mi se prilagođavamo uslovima, obzirom na to da smo došli u stranu zemlju – kaže Deng Kaimao, glavni inženjer.

Osim gastronomskih, Kinezi su sa sobom doneli i svoje radne navike, koje se u priličnoj meri razlikuju od našeg shvatanja posla i radnih obaveza.

- Nema "lako ćemo", po srpski. Nego se radi 24 sata, u dve grupe, pravićemo jedan operativi tim – kaže direktor termoelektrane "Drmno" Dragan Živić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;