INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ispitaće se novi svedoci i veštaci

26.12.2013. | Dnevnik

Na osnovu predloga Višeg javnog tužilaštva za dopunu istrage povodom zloupotrebe u vezi s prodajom zemljišta na kojem je izgrađen hotel "Holidej in" u Novom Sadu, vanrasparavno veće je donelo rešenje da se istraga dopuni ispitivanjem još nekih svedoka i veštaka koji su uradili analaze i mišljenja.

- Predmet se vraća istražnom sudiji da se obave još neke istražne radnje – kazala je  portparolka novosadskog Višeg suda sudija Svetlana Tomić Jokić.

Reč je o postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora "Zavoda za izgradnju grada" Novog Sada Borislava Novakovića, vlasnika Industrije mesa "Matijević" Petra Matijevića i vlasnika "Aleksandar gradnje" Vojislava Gajića, kao i dvojice bivših rukovodilaca u pomenutim firmama Zorana Ćuluma i Milana Jozanova.

Vanraspravno veće novosadskog Višeg suda 18. novembra donelo je rešenje o ukidanju pritvora osumnjičenima, po predlogu istražnog sudije kojem se  Više javno tužilaštvo protivilo. Pritvor do 30 dana tim povodom određen je petorici okrivljnih, a po isteku tog roka boravak iza rešetaka produžen im je do 60 dana.

Po nezvaničnim saznanjima, svi okrivljeni su pred istražnim sudijama negirali izvršenje dela koja im se stavljaju na teret, navodeći da su i onda i sada ubeđeni u to da nisu prekršili zakon i da je postupak prebacivanja prava na korišćenje gradskog građevinskog zemljišta na kojem je izgrađen hotel "Holidej in" sproveden u skladu s propisima. Oni smatraju da je posredi različito tumačenje pravnih normi koje regulišu tu oblast i da će se u sudskom postupku pokazati da je ZIG ispravno protumačio spornu situaciju oko parcele na uglu Futoške ulice i Bulevara Evrope.

Naime, po navodima prijave koju je sastavila policija, parcelu od 1.174 kvadratna metra građevinskog zemljišta na kojoj je izgrađen hotel "Holidej in" je 2007. na 80 godina od ZIG-a zakupio Petar Matijević za izgradnju tržnog centra, ali do 2010, kada je za to isticao ugovorni rok, zemljište nije priveo nameni, niti je isplatio sve obaveze iz ugovora. Zbog takve situacije ZIG je morao da raskine ugovor o zakupu s Matijevićem, vrati mu deo uplaćenog novca i zemljište ponudi na novoj licitaciji, što nije urađeno. Upravo u tome policija i Tužilaštvo vide odgovornost bivšeg direktora i tri službenice ZIG-a.

Matijević je u međuvremenu prodao pravo na korišćenje tog zemljišta "Aleksandar gradnji" Vojislava Gajića, a ZIG je posebnim ugovorom Gajiću omogućio izgradnju hotela "Holidej in", što se takođe smatra zloupotrebom koja proizlazi iz prethodnih radnji. Po navodima MUP-a, u tim transakcijama Novi Sad i Republika Srbija su oštećeni za 136,6 miliona dinara, odnosno 1,3 milion evra, a Matijeviću je pribavljena protivpravna imovinska korist od 192,3 miliona dinara, ili 1,8 milion evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;