INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi na gradskoj odbrambenoj liniji od poplava

25.12.2013.

Za dan dva treba da se završi sanacija oštećene kosine nasipa na desnoj obali Dunava u neposrednoj blizini Varadinskog mosta. Lepo vreme koriste da posao završe zaposleni u Vodoprivrednom preduzeću "Regulacije" iz Sremske Mitrovice, koje je uposlio investitor projekta – Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine". Oštećena obaloutvrda u dužini od oko dve stotine metara sanira se tucanikom koji se zaliva cementnim malterom. Radovi su predviđeni u programu redovnog održavanja zaštićenih objekata, a započeti su u novembru.

U "Vode Vojvodine" kažu da je na  sanaciju i redovno održavanje odbrambene linije Grada Novog Sada računajući levu i desnu obalu Dunava od Begeča do Kovilja i deo kanala DTD, tokom ove godine uloženo oko 65 miliona dinara. Najviše novca – 46 miliona koštali su sanacioni radovi na delu kanala DTD. Na desnoj obali ovog kanala na sedam lokacija između Kaćkog mosta i novosadske prevodnice, sanirana je obaloutvrda od betonskih ploča  površine  4.800 kvadratnih metara, ukupne dužine oko 600 metara.

Na redovno održavanje odbrambene linije Grada Novog Sada, koja obuhvata  naseljena mesta na Dunavu od Begeča do Kovilja i deo kanala DTD, uloženo je oko 19 miliona dinara.

U te radove između ostalog spadaju, naglašavaju u preduzeću,košenje nasipa, uređenje krune nasipa, čišćenje obaloutvrda, sečenje šiblja, tarupiranje, održavanje ustava, popravka manjih oštećenja odbrambenih linija. Primera radi, pokošeno je 2,5 miliona kvadrata nasipa, uređena je kruna nasipa na oko 62.000 kvadrata, odnosno na oko 12,5 kilometara nasipa, čišćenjem obaloutvrda obuhvaćeno je 112.000 kvadrata odbrambene linije, a krčenje, sečenje i tarupiranje šiblja urađeno je na 36.000 kvadratnih metara. Redovno održavanje odbrambenih linija izuzetno je važno pa mu u Javnom vodoprovrednom preduzeću "Vode Vojvodine" pridaju posebnu pažnju jer se samo na održavanim, pokošenim i uređenim  nasipima mogu na vreme primetiti oštećenja koja bi pri nailasku velikih voda mogla biti opasnost po branjeno područje.

Radove na sanaciji i redovnom održavanju izvodila su vodoprivredna preduzeća "Dunav i Tisa" iz Sombora, "Regulacije" iz Sremska Mitrovica i "Šajkaška" iz Novog Sada. Svi radovi predviđeni su programom poslovanja JVP za ovu  godinu. Podsećamo, da je odbrambena linija Grada Novog Sada pre dve godine nadvišena i sanirana, radovi su koštali više od 400 miliona dinara, ali se godišnje u proseku za održavanje funkcionalnosti svih objekata na odbrambenoj liniji Grada Novog Sada mora izdvojiti između 18 i 20 miliona  dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;