INFONET-468X60-BANNER

Brane na Limu čekaju tapiju

20.12.2013. | Novosti

Nije počela gradnja hidrocentrale u Lučicama i pored najava kanadske kompanije "Rezervoar kapital" iz Toronta i ćerke firme REV iz Beograda. Pričalo se da će, kada opadne vodostaj Lima, započeti skretanje toka reke i druge pripremne radove za gradnju dve HE kod Brodareva.

U Limskoj dolini, već sedmu godinu traju sporenja i sukobi oko pregrađivanje reke. "Pukle" su i glasine da Kanađani dižu ruke od "posla veka" i kilovata sa Lima. U Koordinacionom odboru za odbranu Lima i nekim NVO likuju. Za njih je, tvrde, dobijena bitka za očuvanje "zelene reke".

- U istraživanje, projekte, otkup zemlje i druge pripremne radove uloženo je više 15 miliona evra – saopštavaju iz REV. - U finišu priprema zapelo je oko saglasnosti za otkup 130 hektara državnog zemljišta, koje će biti potopljeno. Obavljene su procene i već šest meseci čekamo zeleno svetlo "Direkcije za imovinu" i Vlade Srbije, pa da dobijemo lokacijsku i građevinsku dozvolu.

U najavama da će u početku biti angažovano nekoliko stotina graditelja, a u jeku radova i hiljadu radnika, mnogi su ovde videli šansu za posao, umesto seoba i odlaska preko granice. Zato u Koordinacionom odboru za komunikacije i podršku izgradnji HE na Limu pitaju zašto lokalna uprava i država ćute o usporenim aktivnostima i traže prijem u Vladi Srbije.

- Država stalno najavljuje dolazak stranog kapitala, a investicija od 140 miliona evra čeka na efikasniju proceduru. Zašto nadležni organi ne rešavaju zahteve Kompanije REV? U čemu je prepreka da počne realizacija, ako su sve dosadašnje saglasnosti i studije bile pozitivne?! – pita Ljubiša Vuković, predsednik Odbora.

Neki od poznavalaca prilika kažu da nije problem samo u podršci države, već da "u drugom grmu leži zec". Tvrde da Kanađanima za kilovate nedostaju sredstva i podsećaju da je u okviru kompanije zainteresovane za HE, odnedavno posluje i druga koja postiže dobre rezultate investirajući u rudarstvo i geotermalne izvore na području Bora, Vranjske Banje...

Planirana gradnja dva tunela

UZ investiciju od 146 miliona evra, Kanađani su planirali da grade dve HE, snage 59 megavata i sa godišnjom proizvodnjom 230 gigavat-časova struje. Dve brane "Junakovine" i "Lučice", visoke 23 i 28 metara, potopiće dve deonice puta za Crnu Goru, pa je na novoj trasi, dugoj 7,5 kilometara, projektovano probijanje dva tunela: "Junakovine" od 2.450 metara i "Brusovnik" od 1.390.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;