INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd čeka nove nebodere

16.12.2013. | Novosti

Beograd bi u narednih nekoliko godina mogao da dobije dva nova nebodera. Pored "Beograđanke", zgrade "Ušća" i "Geneksa", do 100. metra verovatno će se zidati još i kod hotela "Jugoslavija", gde je investitor grčki fond, kao i u Bloku 41, u kojem bi oblakoder moglo da gradi građevinska firma "Napred".

Prema Urbanističkom planu za glavni grad, koji će se uskoro usvojiti, u prestonici će se stvoriti uslovi za podizanje nove najviše zgrade, koja će dostizati i 150 metara visine, a posetioci bi u tom slučaju grad mogli da posmatraju sa 40. sprata. Novi urbanistički plan Beograda će odrediti tačne kriterijume višespratnosti u prestonici, pa će investitori tačno znati koliko smeju da grade u zavisnosti od delova grada.

- Studiju je uradio Urbanistički zavod grada, a prema njoj najviše zgrade u Beogradu nicaće na Novom Beogradu, u blizini auto-puta i u predelu priobalja – kaže Slobodan Dimitrijević, inženjer arhitekture i pomoćnik sekretara Sektora za urbanističko planiranje Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove u prestonici. - Investitori koji planiraju da grade do 100 metara visine, moći će to da urade na mikrolokacijama u Ulici narodnih heroja, zatim u Milentija Popovića, Jurija Gagarina, dok uslovi za zdanje visoko 150 metara, koje odgovara 40. spratu, može da se podigne u Bloku 42, koji je smešten na mestu planirane nove autobuske stanice.

Iako u prestonici još ne postoji nijedno gradilište koje bi moglo da se izdigne do 150 metara visine, Urbanistički zavod Beograda uradio je dve stručne procene, kojim je dozvolio gradnju 30 spratova na dve lokacije.

- Uradili smo analize koje procenjuju uslovnost visokih objekata u Bloku 41, koji se nalazi na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice omladinskih bligada – kaže Nebojša Stefanović, direktor Zavoda za urbanizam grada. - Procenu je tražilo građevinsko preduzeće "Napred". Druga lokacija je hotel "Jugoslavija", gde bi gradio jedan grčki fond. Radi se o neboderima visine 100 metara, koji bi bili poslovni objekti. Procenili smo da na oba mesta postoje uslovi za zidanje.

"Ušče" najviše sa 134 metra

Zgrade koje se mogu pohvaliti najvišim u Beogradu su poslovni centar "Ušće", visok 134 metra u bloku 16, koji je najviši objekat na Balkanu, kao i Zapadne kapija Beograda, odnosno zgrada "Geneksa" koja distiže 115 metara visine. Iako mnogi misle da je upravo "Beograđnka" najviši neboder prestonice, ona zapravo ima 101 metar, dok "Ineks kula" ima 95, a Palata "Albanija" sa 13 spratova – 58 metara.

Kod Vuka može do 16 spratova

Oni koji žele da grade u starom delu Beograda moraće ozbiljno da snize spratnost svojih objekata, pa će južni deo grada i to samo određeni delovi biti limitirani na 25 metara visine. Do 16 spratova moći će da se zida kod Tošinog bunara, Ade Huje, od Vukovog spomenika do Ustaničke i u Stepi Stepanović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;