INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

IZIT: Oporavak građevinarstva u 2014. godini

09.12.2013. | Tanjug

Građevinska delatnost u Srbiji je ove godine u potpunosti "zakazala", ali se očekuje da će u 2014. doći do značajnog pozitivnog pomaka u tom sektoru, zahvaljujući promeni zakonskog okvira i radovima na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata, procene su "Instituta za tržišna istraživanja" (IZIT). Saradnik IZIT-a Saša Đogović rekao je da je vrednost izvedenih građevinskih radova u prva tri kvartala 2013. bila za čak 31 odsto manja nego u istom lanjskom periodu.

- Rezultati samo iz trećeg kvartala slabiji su za 27,5 odsto nego u istom periodu lane, što govori o hibernaciji u građevinarstvu i tokom letnje sezone, koja je inače najživlja za tu delatnost – naveo je Đogović.

On je objasnio da je do ovakvog dramatičnog pada građevinskih aktivnosti došlo do lošeg Zakona o planiranju i izgradnji, nedostatka novih investicija i niže tražnje za stambenim kreditima usled opadajuće kupovne moći stanovništva.

- Još jedan element koji je uslovio ovako nizak nivo građevinske aktivnosti je i zastoj u izvođenju radova na auto-putu od Niša ka bugarskoj granici nakon povlačenja "Alpine" – dodao je Đogović.

Prema njegovim rečima, obeshrabruje i vrednost ugovorenih poslova u trećem tromesečju ove godine koja je za 43,3 odsto niža u odnosu na stanje iz istog perioda prošle godine. To ukazuje da će se negativna dinamika u građevinskim aktivnostima pogoršati do kraja tekuće poslovne godine, dodao je Đogović.

- No, zahvaljujući promeni zakonskog okvira, sklopljenim ugovorima sa kineskim investitorima na izgradnji dela auto puta na Koridoru 11 i energetskih kapaciteta u Kostolcu, kao i početku radova na Južnom toku, treba računati da u 2014. dođe do robustnog pozitivnog pomaka u vrednost izvedenih građevinskih radova – istakao je Đogović. - Treba imati u vidu i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železničke infrastrukture i kuvajtskog kredita za izgradnju železničke stanice Prokop.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;