INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uređuju most Mehmed-paše Sokolovića

13.11.2013. | Novosti

U Višegradu je nedavno završena prva faza radova na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića, kojom je bila obuhvaćena sanacija temelja mosta, oštećenih zbog erozije u rečnom dnu. Iz komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kažu da su u prvoj fazi sanirani temelji stare ćuprije i to inektiranjem hidrauličnog maltera koji je isti kao i materijal od kojeg je saniran stari most u Mostaru. U ovoj fazi, stara ćuprija je očišćena i od samonikle vegetacije, a skinut je i cementni malter iz fuga koje spajaju kamene blokove.

Na proleće naredne godine u Komisiji kažu da će biti nastavljeni radovi, kojima će biti obuhvaćene konzervacija i restauracija dela mosta koji se nalazi iznad vode. Takođe, ovom fazom biće obuhvaćena sanacija pristupne rampe na levoj obali Drine kao i popločavanje gazišta.

Radovi na rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića počeli su u septembru i planirano je da traju dve godine, a vrednost projekta je deset miliona maraka. Radove vodi turska agencija za razvoj TIKA, dok je izvođač turska firma ERBU. Stara višegradska ćuprija sagrađena je 1577. godine a od 2007. se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;