INFONET-468X60-BANNER

Uređuju most Mehmed-paše Sokolovića

13.11.2013. | Novosti

U Višegradu je nedavno završena prva faza radova na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića, kojom je bila obuhvaćena sanacija temelja mosta, oštećenih zbog erozije u rečnom dnu. Iz komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kažu da su u prvoj fazi sanirani temelji stare ćuprije i to inektiranjem hidrauličnog maltera koji je isti kao i materijal od kojeg je saniran stari most u Mostaru. U ovoj fazi, stara ćuprija je očišćena i od samonikle vegetacije, a skinut je i cementni malter iz fuga koje spajaju kamene blokove.

Na proleće naredne godine u Komisiji kažu da će biti nastavljeni radovi, kojima će biti obuhvaćene konzervacija i restauracija dela mosta koji se nalazi iznad vode. Takođe, ovom fazom biće obuhvaćena sanacija pristupne rampe na levoj obali Drine kao i popločavanje gazišta.

Radovi na rekonstrukciji mosta Mehmed-paše Sokolovića počeli su u septembru i planirano je da traju dve godine, a vrednost projekta je deset miliona maraka. Radove vodi turska agencija za razvoj TIKA, dok je izvođač turska firma ERBU. Stara višegradska ćuprija sagrađena je 1577. godine a od 2007. se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;