INFONET-468X60-BANNER

Beograd postaje centar za kineske investicije?

04.11.2013. | Tanjug

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević predložiće da Beograd postane centar za kineske investicije u ovom delu Evrope.

Kako je saopšteno iz Kabineta ministra, Bačević je to izjavio za Kineski međunarodni radio u Tianđinu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva s kineskim ministrom prirodnih resursa Đianom Damingom.

Bačević je ranije bio gost ministarske konferencije u ovom kineskom gradu, organizovane u okviru velike sajamske manifestacije "Kinesko rudarstvo 2013".

- Prvi sastanak van Kine, u okviru mehanizma za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, koji je uspostavljen 2012, biće održan sredinom ovog meseca u Bukureštu - kazao je Bačević, dodavši da je pomenuti mehanizam za saradnju velika razvojna šansa u našem delu Evrope.

- Tom prilikom ćemo predložiti da Beograd postane centar za kineske investicije, jer se u Srbiji, u saradnji sa kineskim partnerima, već realizuju veliki infrastrukturni projekti i to je najbolje za srpske ekonomske i političke interese - naveo je Bačević.

Tokom sastanka s kineskim ministrom Damingom, Bačević je napomenuo da su kineske kompanije za istraživanje rudnih ležišta u velikoj meri prisutne u Srbiji, ali kao deo uglavnom kanadskih i australijskih kompanija.

- Ovo je prilika da kineske kompanije u Srbiji nastupe pod kineskom zastavom, u obostranom interesu. Sredstva za nastup kineskih rudarskih kompanija, kada su istraživanja u pitanju, obezbeđuje vlada u Pekingu, ali ne treba zaboraviti ni fondove kojima raspolažu moćne kineske kompanije iz ovog sektora - naveo je Bačević.

On je dodao da je Kina velika sila, kada je eksploatacija i prerada tehnogenih sirovina u pitanju, raspolaže najsavremenijom opremom i važno je da se kao investitor pojavi u Srbiji u oblasti eksploatacije ruda, a ne samo istraživanja lezista.

Kineski ministar Damning izneo je predloge za produbljenje saradnje sa Srbijom, uz napomenu da će biti osnovan poseban fond, vredan 25 miliona evra, koji bi mogao biti uvećan kako napredak u saradnji bude odmicao.

Tokom boravka ministra Bačevića u Tianđinu dogovoreno je i da njegov kineski kolega Đian Daming uskoro poseti Srbiju, kako bi proširenje saradnje dve zemlje u oblasti rudarstva i geologije bilo što pre realizovano.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;