INFONET-468X60-BANNER

Potencijali obnovljivih izvora energije

24.10.2013. | RTS

Mini hidroelektranu na Timoku snage 55 kilovat sati, prvu od 16 koliko ih je u knjaževačkom kraju, Miodrag Kosovac iz Trgovišta kod Knjaževca izgradio je 1984. godine, a godinu dana kasnije elektrana je postala deo sistema Elektroprivrede Srbije. On kaže da je takav projekat pre tri decenije bio lakše ostvariv nego danas.

- Gde god da sam se obratio za bilo kakvu pomoć ili za bilo kakav papir koji je bio potreban da bi se dobila građevinska dozvola uvek sam nailazio na razumevanje i sve sam završavao bez ikakvih problema – kaže Kosovac.

U udruženju vlasnika malih hidrocentrala zalažu se za izmenu zakonske regulative što bi zaintresovanima omogućilo da lakše i brže izgrade svoje elektrane.

- Trebalo bi da država omogući da se dozvola za mikro-hidroelektrane mogu dobiti na nivou opštine – smatra Miroljub Jeftić, predsednik Udruženja vlasnika MHE.

U očekivanju boljih uslova opština Knjaževac sačinila je master studiju svojih hidropotencijala sa kompletnom analizom lokacija pogodnih za gradnju elektrana. Direktor agencije za razvoj Knjaževca Dragan Milutinović kaže da je opština prvu takvu studiju izradila još 1987. godine, ali da su se tokom decenija hidrološke prilike izmenile u toj meri da je bila neophodna izrada nove studije.

- Master studija obrađuje i neke nove lokacije i ona pre svega treba da nekome koje zainteresovan za gradnje elektrane omogući da bez izlaska na teren vidi koje su lokacije interesantne za takav poduhvat – dodaje on.

Knjaževačkoj Elektrodistribuciji stigli su i prvi zahtevi za gradnju solarnih elektrana. Zahtevi koji su prosleđeni "Jugoistoku" i odnose se na područje opštine Knjaževac sa nekoliko desetina megavata projektovane snage predstavljali bi ozbiljne izvore energije ukoliko se pojave investitori koji će izgraditi te solarne elektrane.

- Za finansiranje projekata u oblasti korišćenja energije iz obnovljivih izvora zainteresovani su i strani investitori i domaće banke – kaže Dragica Jocić, koordinator prekograničnog projekta "Energetskipotencijal Zapadne Stare planine - faktor za održivi razvoj prekograničnog regiona".

- Banke su spremne da ponude povoljne kredite i dobro je to što ne mora da se stavlja hipoteka na postojeće objekte ili da se nešto drugo zalažu kao garancija za sprovođenje investicije. U većini slučajeva investitior mora da obezbedi između 30 i 70 odsto svojih sredstava – objašnjava ona.

Osim edukacije zainteresovanih, prvi konkretni rezultati sprovođenja prekograničnog projekta u oblasti korišćenja "zelene energije" su solarne elektrane instalirane u Tehničkoj školi u Pirotu i obdaništu u mestu Čiprovci u Bugarskoj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;