PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva mini hidroelektrana na Pustoj reci

18.10.2013. | Tanjug.biz

Početkom naredne godine, u selu Slavnik u opštini Bojnik, počeće rad prva mini hidroelektrana sagrađena na Pustoj reci koja protiče tim krajem. Hidroelektrana je kapaciteta 70KW, a projektna vrednost čitave investicije koju iz sopstvenih sredstava finansira bračni par iz Prokuplja Sanja Perić i Ivica Stojičić je oko 250.000 evra. Od ideje do realizacije ovog projekta proteklo je više od pet godina, koliko je bilo potrebno za više od 40 dozvola i "papira", kako bi vlasnici obezbedili svu potrebnu dokumentaciju koja je predviđena zakonom.

Vlasnica elektrane, profesor na Poljoprivrednom fakultetu dr Sanja Perić tvrdi da je trnovit put od ideje do realizacije zamisli koju je njen suprug isplanirao.

- Obijali smo pragove raznih institucija, od lokalnih do državnih ministarstava da bi obezbedili potrebnu dokumentaciju. Morali smo da pribavimo četrdesetak raznih dokumenata i papira pre nego što smo krenuli sa gradnjom. Za neki papir smo čekali i po nekoliko meseci. Ipak, uspeli smo da privedemo poslove kraju, do kraja godine ostaje da se obave još neke sitnice i finalni radovi, pa da hidroelektranu zvanično pustimo u rad – kazala je vlasnica prve hidroelektrane na Pustoj reci Sanja Perić.

Njen suprug Ivica Stojičić, na čije je insistiranje i pokrenuta cela priča oko izgradnje hidroelektrane, od malena je želeo da na neki način nastavi posao svojih predaka. Stojičić je naglasio da su sve radove finansirali iz sopstvenih sredstava i nisu koristili pomoć države i kredite banaka. Da bi hidroelektranu povezali na dalekovod električne mreže, finansirali su i izgradnju dalekovoda u dužini od kilometar.

Mini hidroelektrana u selu Slavnik kod Bojnika je najveća privatna investicija poslednjih nekoliko godina u opštini Bojnik, koja spada u nerazvijena područja Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;