INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sređuje se kuća Bogdana Dunđerskog u Bečeju

16.10.2013. | Dnevnik

Do narednog leta bi trebalo da se vrati stari sjaj zadužbini Bogdana Dunđerskog u samom centru Bečeja, najavljeno je iz opštinske uprave. Time će i treće arhitektonsko ruglo u užem centru najvećeg potiskog grada nestati. Prvo je urušena zgrada stacionara Jodne banje uklonjena, zatim je iz temelja izgrađena replika rodne kuće braće Tan, a kuća Bogdana Dunđerskog će se rekonstrukcijom spasiti višedecenijskog propadanja i privesti nameni.

Kuća koju je Dunđerski podigao 1904. deo je arhitektonske celine bečejskog centralnog trga. Novi život ovo lepo zdanje dobiće tako za 110. rođendan.

- Rekonstrukcijom ćemo, pre svega, spasiti zgradu od eventualnog urušenja, a onda uređenjem objekat privesti nameni sa dve celine. U jednoj, na samom uglu, biće turističko-informativni centar, u kojem će se održavati pres-konferencije i omogućiti dobijanje svih potrebnih informacija o gradu, a druga celina će biti multifunkcionalan poluotvoren prostor namenjen održavanju manifestacija određenog profila i za odmor sugrađana i turista. Paralelno sa rekonstrukcijom zgrade, urediće se i prostor do objekta Vojvođanske banke, koji će tako postati sastavni deo centralnog gradskog trga – rekla je Gordana Yigurski, koordinatorka tima koji je radio na izradi projekta, direktorka Turističke organizacije.

Projekat su uradili u Direkciji za izgradnju Bečeja Rade Avramov i Andrea Govedarica u skladu sa uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer je objekat pod zaštitom. Vrednost projekta je 10,2 miliona dinara.

- U opštinskom budžetu je obezbeđeno 5,5 miliona dinara za ovu namenu, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova odobrio je tri miliona dinara, mada smo konkurisali sa zahtevom od 4,6 miliona dinara, što znači da će razlika morati u hodu da se obezbedi. Očekujemo da za devet meseci projekat bude realizovan – pojasnila je zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević.

Predsednik opštine mr Vuk Radojević je pohvalio tim koji je radio na ovom projektu, zahvalio se Regionalnoj razvojnoj agenciji Bačka, koja je podržala čitav posao i Vladi AP Vojvodine koja je prepoznala značaj projekta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;