IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ilić: Srbija neće plaćati penale za Koridor 11 (video)

15.10.2013. | Novosti

Srbija neće plaćati penale za Koridor 11 i auto-put od Ljiga do Preljine biće završen pre roka – 25. avgusta 2016. godine, izjavio je ministar građevinarstva Velimir Ilić. On je posetio gradilište Koridora 11 u mestu Dići, gde je nadvožnjakom već izmešten saobraćaj sa Ibarske magistrale i privodi se kraju asfaltiranje prvih pola kilometra auto-puta u punom profilu.

Ilić je rekao da projekat gradnje auto-puta od Ljiga do Preljine nikad nije bio doveden u pitanje, kao i da problem sa hrastom kod Gornjeg Milanovca neće uticati na predviđeni rok gradnje. Obim radova na auto putu Ljig-Preljina, koji se finansira azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra, do sada se realizuje dinamikom koja je oko osam odsto veća od predviđene, precizrao je Ilić.

Prema njegovim rečima, preduzeće "Koridori Srbije" treba da izabere neku od varijanti za viševekovni hrast na trasi auto-puta, a Ministarstvo građevinarstva će podržati izabrano rešenje. On je naglasio da gradnja auto-puta prema Crnoj Gori, od Ljiga do Preljine u dužini od 41 kilometar, treba da bude model za izgradnju i ostalih auto-puteva u Srbiji. Ilić je kazao da je bruka za Srbiju šta se dešavalo prethodnih godina, s obzirom da je bilo slučajeva da se izgradi svega sototinak metara auto-puta za 12 meseci.

Gradnja Koridora 11 ima punu podršku predsednika države Tomislav Nikolića, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, naglasio je Ilić. Prema njegovim rečima, gradnja auto-puta od Beograda do granice sa Crnom Gorom je trenutno najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi, u oblasti niskogradnja.

- Srpske i azerbejdžanske građevinske firme mogle bi zajednički da nastupe i na trećim tržištima – kazao je ministar građevinarsva.

Na pitanje novinara kada će početi da se grade ostale deonice Koridora 11, Ilić je rekao da je u toku poziv za koncesionu gradnju za dve deonice, od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege, koje se nude kineskim izvođačima.

Amabasador Azerbedžana Eldar Hasanov istakao je da se taj projekat dobro realizuje i potvrdio da neće biti nikakvih penala, kao i da firma "Azvirt" iz njegove zemlje neće tražiti dodatni novac zbog rešavanja problema nastalih sa hrastom. Hasanov je istakao da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i dve prijateljske zemlje, dodajući da srpska radna snaga učestvuje u gradnji auto-puta sa 72 odsto, iako je ugovorom bilo predviđeno da taj udeo ne premaši 49 procenata, a firmi iz azerbejdžana 51 odsto. On je istakao da je, uprkos ekonomskoj krizi, njegova zemlja u poslednjih godinu dana čak četiri puta uvećala vrednost investicija u Srbiji. Ambasador Hasanov je, takođe, ukazao da se svi građevinski materijali, koji se upotrebljavaju u gradnji auto-puta, naručuju od dobavljača iz Srbije. Hasanov je naglasio da će azerbejdžanska firma "Azvirt" koristiti savremenu tehnologiju za savremenu gradnju, a da se završetak radova može očekivati pre ranije ugovorenog roka.

Ministar Ilić je, zajedno sa ambasadrom Azerbejdžana i predstavnicima "Azvirta" i domaćih preduzeća "Planum", "Energoprojekat - Niskogradnja", obišao tunel Šarani, u blizini Takova. Tunel Šarani biće dugačak oko 900 metara, a već je urađeno prvih 240 metara u obe tunelske cevi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;