INFONET-468X60-BANNER

Obnovljeno tek pola planiranih ulica

10.10.2013. | Novosti

Putari ulaze u završnicu građevinske sezone, međutim tek su napola puta. Iako je ovogodišnji program sanacije ulica u Beogradu oko četiri puta manji nego prethodnih godina, uspeli su da urade tek polovinu.

Prema ovogodišnjem planu Direkcije za puteve predviđena je sanacija ukupno 156 ulica u svim gradskim opštinama. Najobimniji posao trebalo je uraditi na Čukarici, gde je predviđena obnova čak 20 ulica. Odmah zatim je Surčin sa 19, Zemun i Rakovica sa po 15, kao i Grocka, Lazarevac i Palilula sa po 10 saobraćajnica. Na spisku za uređenje bilo je i osam ulica u Barajevu, Savskom vencu i Mladenovcu, sedam u Sopotu, šest u Voždovcu, po pet na Zvezdari i Starom gradu, četiri u Obrenovcu i tri na Vračaru i Novom Beogradu.

- Do sada je iz programa završeno 85 ulica – kažu u Sekretarijatu za saobraćaj. - Radilo se u svim opštinama. Uglavnom na rehabilitaciji kolovoza i trotoara. Za sanaciju je utrošeno oko 50.000 tona asfalta.

Osim krpljenja rupa i sanacije oštećenja, u 40 ulica je urađen prvi asfalt. Ipak, plan je okvirno 50 odsto manji. Prošle godine je u programu bilo oko 380 ulica.

Iako je obim posla smanjen, kao i budžet za uređenje puteva,svedoci smo da putari u kratkom vremenskom roku više puta asfaltiraju iste ulice. Mada, nadležni tvrde da to nije tačno i da nekad rade kolovoz, a nekada trotoare. Putari rade po nalogu Direkcije za puteve, u skladu sa zahtevima nadređenih je i kvalitet. Često se koriste i određeni materijali koji omogućavaju da se radi pod saobraćajem kako se ulice ne bi zatvarale i pravila gužva u gradu, a sve to može da utiče na povratak putara i više puta za godinu dana.

Stručnjaci iz Instituta za puteve objašnjavaju da je važan preduslov za dugotrajnost saobraćajnice kvalitetno urađena podloga, što u Beogradu malo koja ulica ima. Podloga se pravi od prirodnih materijala, od šljunka, cementa i zemlje, i mora da bude čvrsta i dobro sabijena.

Potrošili "samo" 730 miliona

Kako kažu u nadležnom sekretarijatu, dosada je potrošeno 730 miliona dinara za sanaciju i adaptaciju beogradskih ulica. A budžetom Grada za ovu godinu, u ovu svrhu planirano je oko 1,7 milijardi. Za asfaltiranje ulica u devet lokalnih samouprava namenjeno je 132 miliona dinara, dok je za svih 17 gradskih opština predviđeno po 60 miliona dinara za radove i asfaltiranje lokalnih puteva.

Udarnički radili 2010. godine

Prethodnih godina u gradsku uličnu mrežu je ulagano mnogo više nego u 2013., pa je na godišnjem nivou bilo obnavljano oko 500 saobraćajnica. Tako je recimo u 2010. čak 240 ulica, dužine 195 kilometara, prvi put dobilo asfalt, dok je ukupno adaptirano, sanirane su i asfaltirane 483 ulice u dužini od 288 kilometara. Samo u opštini Zvezdara je asfaltirano, sanirano ili adaptirano 65 ulica u dužini od 7.120 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;