INFONET-468X60-BANNER

Nastavak izgradnje Vojvođanske ulice

09.10.2013. | BeoInfo

Izgradnja Vojvođanske ulice nastavljena je početkom ovog meseca i to na delu od Gandijeve do ranije izgrađenog dela pred Ulicom Dušana Vukasovića, saopštila je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Radovi su nastavljeni posle skoro pet godina, a glavni razlog za to bili su dugotrajni imovinsko-pravni postupci, za čiji završetak ne postoji propisan rok. Za pojedine objekte na trasama infrastrukture stranke u postupku iskoristile su sve pravne lekove za ostvarivanje svojih prava, uključujući i postupak pred Upravnim sudom, što po pravilu odlaže početak planiranih radova.

Prema dinamici radova, prvo će se izgraditi jedna kolovozna traka na strani blokovskog naselja, gde je potrebno položiti cevi kišne kanalizacije i iznad njih nove vodovodne cevi. Planirano je da se ovaj deo radova završi u što kraćem roku, kako bi se tokom novembra pripremila podloga za asfaltiranje kolovoza od Nehruove do Gandijeve ulice. Potom će saobraćaj biti preusmeren na novu kolovoznu traku i počeće komplikovaniji deo radova na uklanjanju postojećeg kolovoza i oslobađanju svih postojećih infrastrukturnih vodova, na bežanijskoj strani ulice.

Prve nedelje radova raščišćen je pravac od Nehruove do Gandijeve ulice, izgrađena je šahtovska veza i postavljeno prvih 50 metara kišne kanalizacije. Ukoliko vremenske prilike budu išle naruku izvođaču radova, to jest ako ne bude obilnih kiša, planira se da u narednih mesec dana bude položeno oko 400 metara cevi, kako bi se do polovine novembra izvršilo nasipanje i konsolidacija podloge jedne kolovozne trake. Profil ulice sastoji se od razdvojenih kolovoza sa po tri saobraćajne trake ukupne širine deset i po metara za svaki smer, razdelne trake širine četiri metra, obostrane biciklističke staze i trotoara, kao i obostranog ivičnog zelenila. Ukupna širina saobraćajnice na ovom delu biće 36 metara, izgradiće se dve nove semaforisane raskrsnice sa punim programom veza i biće obezbećeni ulivi u postojeća blokovske saobraćajnice.

Izgradnju finansira direkcija iz sopstvenih izvora u iznosu od 311 miliona dinara. Radovi će trajati osam meseci, a vozila će moći da koriste Vojvođansku ulicu sve vreme tokom izvođenja, uz povremene izmene u režimu saobraćaja. Vojvođanska ulica se nastavlja na ranije izgrađen saobraćajni pravac od Tošinog bunara i Zemunske ulice, a ukupna dužina nove Vojvođanske ulice je kilometar i po.

U prvoj fazi 2008. godine, direkcija je finansirala radove na delu od raskrsnice sa Dr Ivana Ribara do iza ulice Dušana Vukasovića. Izgrađena je nova ulica širine 39 metara, sa po tri saobraćajne trake u oba smera, razdelnim ostrvom od četiri metra u okviru kojeg se nalazi javna rasveta, dvostruki zaštitni zeleni pojas i obostrani trotoari od po tri metra. U sklopu saobraćajnice izgrađene su i autobuske niše.

Čitav prostor Novog Beograda ispresecan je saobraćajnicama u dužini od 160 kilometara. Vojvođanska predstavlja glavnu saobraćajnicu koja prolazi kroz naselje Bežanija. U gradskom saobraćaju Vojvođanska ulica predstavlja jednu od glavnih veza zaposlenima, učenicima i studentima iz novobeogradskih blokova i prigradskih naselja sa centralnim delovima Beograda. Ovom ulicom odvija se važan putnički i teretni saobraćaj i njom prolazi više linija gradskog saobraćaja, kao i linije prigradskog saobraćaja za Jakovo, Dobanovce i druga naselja ovog dela Srema. Vojvođanska ulica će se koristiti intenzivno i za međugradski saobraćaj, pošto će preko saobraćajnice T-6 biti direktno povezana sa obilaznicom oko Beograda, koja povezuje auto-put Beograd-Zagreb, Kružni put i auto-put Beograd-Niš, navodi se u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;