INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tri nova investitora u Sremskoj Mitrovici dobila građevinske dozvole

04.10.2013. | J. Slatinac | Politika

Tri nova investitora dobila su građevinske dozvole od Uprave za urbanizam i stambeno komunalne poslove u Sremskoj Mitrovici. Izgradnju novih pogona uskoro će početi italijanska „Lames grupa“, koja proizvodi podizače za stakla na automobilima, koja trenutno ima 80 radnika i radi u zakupljenoj hali, a dogodine će u vlastitom poslovnom prostoru imati 226 radnika. Nemački „Bauhemik“, proizvođač građevinskog lepka, koji je građevinsko zemljište kupio pre gotovo 2,5 godine zatražio je dozvolu da počne gradnju pogona u kome će raditi 40 radnika. Libanska „VVT kompanija”, koja uskoro završava garni-hotel u Sremskoj Mitrovici, kupila je dva hektara građevinskog zemljišta i dobila dozvolu za izgradnju pogona za preradu drveta, u kome će zapošljavati 80 radnika.

Američki „Kuper standard“, koji uveliko gradi halu od 18 kvadratnih metara, podneo je zahtev da mu se izda građevinska dozvola za još jednu halu, koja će biti veličine 10.000 kvadratnih metara i u koju će uložiti još šest miliona evra, tako da će ukupna investicija ovog američkog giganta, koji će proizvoditi gumene i plastične delove za automobilsku industriju, namenjene izvozu, iznositi 28 miliona evra. Dogodine, dakle u prvoj fazi, posao će dobiti 580 radnika, a u drugoj fazi zaposliće se još oko 300 radnika.

– Prvi ovogodišnji investitor bio je „Kuper standard“, tri građevinske dozvole smo već izdali, „Kuper standard“ ima već zemljište i dobiće dozvolu najdalje za petnaest dana, međutim, investitori se ponovo interesuju za naš grad. U pregovorima smo sa firmom iz oblasti autoindustrije koja bi da gradi fabriku sa 450 zaposlenih. Za sada ne mogu reći ko je u pitanju, ali u narednih deset dana i to će biti definisano. Naravno, investitorima poručujem da se kod nas dozvola čeka najviše mesec dana. U stvari, kako imamo rešene prostorne i urbanističke planove, za dozvolu je objektivno potrebno 15 dana – kaže Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Pored ova četiri investitora Skupština grada juče je usvojila odluku o promeni prostornog plana u centru grada, kod Sportskog centra „Pinki“, jer su dva trgovinska lanca zainteresovana da ovde grade robnu kuću. Jedan od tih lanaca je nemački „Lidl“ koji je već ušao u ozbiljne pregovore i najverovatnije je da će on dobiti ovaj plac u centru grada, gde je određen prostor i za gradnju natkrivenog bazena i pratećih rekreativnih objekata.

Kako Sremska Mitrovica ima dovoljno uređenog građevinskog zemljišta u industrijskim zonama „Jezero“ 24, „Sever I“ 45 i „Sever 2“15 hektara ovde se računa na još brži dolazak investitora, ali i pripremljenost lokalne samouprave da investitorima brzo izda potrebna dokumenta za početak gradnje. Pored gradskih, postoje i seoske mini zone, koje takođe stoje na raspolaganju novim investitorima.

– Svaki investitor koji ima uredno pripremljenu projektnu dokumentaciju čekaće kod nas građevinsku dozvolu od sedam do trideset dana. Zapravo objektivno rok je 15 dana i to će svaki put biti ispoštovano. Imamo urađene prostorne i urbanističke planove i nema razloga da odugovlačimo pri izdavanju građevinskih dozvola i drugih dokumenata potrebnih za gradnju proizvodnih objekata – kaže Vladimir Petković, načelnik Uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u Sremskoj Mitrovici.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;