INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Održan Četvrti CEDEF međunarodni energetski Forum VODA – ENERGIJA, EFIKASNOST I ODRŽIVOST

25.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Četvrti međunarodni CEDEF energetski forum su, pred oko 300 učesnika, otvorili prof. dr Zorana Mihajlović, ministar razvoja, energetike i zaštite životne sredine Republike Srbije i dr Željko Kovačević, ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske. Forum je bio prilika i za održavanje bilateralnog sastanka ministara. Ministar Mihajlović se takođe susrela i sa predstavnicima Klasera Futura, delegacijom Parlamenta Poljske i predstavnicima Ambasade Poljske i Ambasade Mađarske u Srbiji. Forum je okupio ključne igrače u domenu hidroenergije, energetske efikasnosti i tretmana otpadnih voda iz brojnih zemalja: Srbija, Italija, Republika Srpska, Slovenija, Češka, Poljska, Mađarska, Makedonija, Belgija, Rusija, Crna Gora i mnoge druge.

- Kvalitetni kontakti i razgovori ostvareni nakon Trećeg CEDEF međunarodnog Foruma bili su odličan poziv da Ministarstvo energetike podrži i ovaj skup – izjavila je ministar Mihajlović pozdravljajući prisutne Četvrtog CEDEF Foruma.

Mihajlović je istakla da Srbija ima nekoliko prioriteta u domenu voda kao što su tretman otpadnih voda, naročito kanalizacionih jer sada one uglavnom odlaze u reke i izgradnja novih mini hidroelektrana, pri čemu je najavila da će Srbija u naredne 2-2,5 godine imati najmanje 200 novih MHE.

- Do 2020. godine, Srbija će imati 1092MW novih kapaciteta obnovljive energije. Od velikih energetskih objekata, do kraja godine bi trebalo da znamo ko će biti partneri u izgradnji HE Bistrica i HE Đerdap 3 – najavila je ministar Mihajlović i dodala da investitore u narednom periodu očekuju bolji uslovi, odnosno ambijent za rad.

Tome u prilog ide i prioritet države da sa postojećih 90, potrebne dozvole za izgradnju MHE svede na 5-7, što bi bilo idealno. To praktično znači da bi investitor trebalo da dobije dozvolu za izgradnju MHE u roku od 2 meseca, rekla je ona. Takođe, najavila je i otvaranje info linije pri ministarstvu za sve zainteresovane investitore u OIE koja će biti otvorena 24 časa.

- Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. smo predvideli investicije u elektroenergetski sektor u iznosu od preko šest milijardi evra – rekao je ministar Kovačević otvarajući skup i dodao da u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje sa Srbijom i zajedničkim partnerom Italijom na realizaciji projekta izgradnje hidoenergetskog sistema Srednja Drina.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj se već realizuju neke od najvećih investicija u jugoistočnoj Evropi i šire: izgradnja TE Uglјevik 3, procenjene vrednosti oko 700 miliona evra, izgradnja TE Stanari, procenjene vrednosti oko 400 miliona evra, dok se u oblasti hidroenergetike trenutno uspešno realizuje izgradnja HE Mrsovo na reci Lim, HE Ulog na Neretvi i HE Dabar na slivu reke Trebišnjice. Do kraja godine se očekuje izgradnja najmanje 7 hidroenegetskih objekata instalisane snage do 5 MW, najavio je ministar Kovačević.

Forum je bio prilika i da CEDEF, potpisivanjem Memoradnuma o saradnji sa ekspertskom kućom T&P iz Makedonije, nastavi sa svojom aktivnom ulogom zastupanja politike i ciljeva EU u oblasti održive energije putem bliske saradnje sa velikim brojem relevantnih partnera iz zemlje i regiona. Skup je održan pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV. Generalni pokrovitelj skupa je JP "Elektroprivreda Srbije", a organizovan je u saradnji sa JVP "Srbijavode", Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i opštinom Vrnjačka Banja. Forumu je prethodila i izložba fotografija: “MALE HIDROELEKTRANE EPS-a U SRBIJI” autora Rajka R. Karišića.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;