INFONET-468X60-BANNER

Održan Četvrti CEDEF međunarodni energetski Forum VODA – ENERGIJA, EFIKASNOST I ODRŽIVOST

25.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Četvrti međunarodni CEDEF energetski forum su, pred oko 300 učesnika, otvorili prof. dr Zorana Mihajlović, ministar razvoja, energetike i zaštite životne sredine Republike Srbije i dr Željko Kovačević, ministar energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske. Forum je bio prilika i za održavanje bilateralnog sastanka ministara. Ministar Mihajlović se takođe susrela i sa predstavnicima Klasera Futura, delegacijom Parlamenta Poljske i predstavnicima Ambasade Poljske i Ambasade Mađarske u Srbiji. Forum je okupio ključne igrače u domenu hidroenergije, energetske efikasnosti i tretmana otpadnih voda iz brojnih zemalja: Srbija, Italija, Republika Srpska, Slovenija, Češka, Poljska, Mađarska, Makedonija, Belgija, Rusija, Crna Gora i mnoge druge.

- Kvalitetni kontakti i razgovori ostvareni nakon Trećeg CEDEF međunarodnog Foruma bili su odličan poziv da Ministarstvo energetike podrži i ovaj skup – izjavila je ministar Mihajlović pozdravljajući prisutne Četvrtog CEDEF Foruma.

Mihajlović je istakla da Srbija ima nekoliko prioriteta u domenu voda kao što su tretman otpadnih voda, naročito kanalizacionih jer sada one uglavnom odlaze u reke i izgradnja novih mini hidroelektrana, pri čemu je najavila da će Srbija u naredne 2-2,5 godine imati najmanje 200 novih MHE.

- Do 2020. godine, Srbija će imati 1092MW novih kapaciteta obnovljive energije. Od velikih energetskih objekata, do kraja godine bi trebalo da znamo ko će biti partneri u izgradnji HE Bistrica i HE Đerdap 3 – najavila je ministar Mihajlović i dodala da investitore u narednom periodu očekuju bolji uslovi, odnosno ambijent za rad.

Tome u prilog ide i prioritet države da sa postojećih 90, potrebne dozvole za izgradnju MHE svede na 5-7, što bi bilo idealno. To praktično znači da bi investitor trebalo da dobije dozvolu za izgradnju MHE u roku od 2 meseca, rekla je ona. Takođe, najavila je i otvaranje info linije pri ministarstvu za sve zainteresovane investitore u OIE koja će biti otvorena 24 časa.

- Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. smo predvideli investicije u elektroenergetski sektor u iznosu od preko šest milijardi evra – rekao je ministar Kovačević otvarajući skup i dodao da u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje sa Srbijom i zajedničkim partnerom Italijom na realizaciji projekta izgradnje hidoenergetskog sistema Srednja Drina.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj se već realizuju neke od najvećih investicija u jugoistočnoj Evropi i šire: izgradnja TE Uglјevik 3, procenjene vrednosti oko 700 miliona evra, izgradnja TE Stanari, procenjene vrednosti oko 400 miliona evra, dok se u oblasti hidroenergetike trenutno uspešno realizuje izgradnja HE Mrsovo na reci Lim, HE Ulog na Neretvi i HE Dabar na slivu reke Trebišnjice. Do kraja godine se očekuje izgradnja najmanje 7 hidroenegetskih objekata instalisane snage do 5 MW, najavio je ministar Kovačević.

Forum je bio prilika i da CEDEF, potpisivanjem Memoradnuma o saradnji sa ekspertskom kućom T&P iz Makedonije, nastavi sa svojom aktivnom ulogom zastupanja politike i ciljeva EU u oblasti održive energije putem bliske saradnje sa velikim brojem relevantnih partnera iz zemlje i regiona. Skup je održan pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine APV. Generalni pokrovitelj skupa je JP "Elektroprivreda Srbije", a organizovan je u saradnji sa JVP "Srbijavode", Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i opštinom Vrnjačka Banja. Forumu je prethodila i izložba fotografija: “MALE HIDROELEKTRANE EPS-a U SRBIJI” autora Rajka R. Karišića.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;