Nema dozvole, nema ni "Meriota"

20.09.2013. | Večernje novosti

Pre pola godine trebalo je da počne najavljivana izgradnja hotela "Meriot", u Vasinoj ulici, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta. Očekivalo se da će prvi objekat iz ovog lanca, na mestu nekadašnje centrale kompanije "Jugodrva" zasijati do kraja 2013. godine, da će radovi ići brzo, pošto se radi na već postojećoj građevini. Međutim, ovo je još jedan primer da su papirologija i birokratski lavirinti, usporili građevinski projekat.

Prema rečima Branka Trkulje, direktora firme "PFB propertis", u čijem je vlasništvu budući hotel, sistem izdavanja građevinskih dozvola u gradu ne funkcioniše. Zato se firma žalila drugostepenom organu, Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

- Odugovlačenje sa građevinskom dozvolom primer je kako kao narod sami sebe saplićemo – kaže Trkulja. - Iako smo dobili lokacijsku dozvolu, koja podrazumeva tehnički projekat, gabaritnost i uslove, građevinska dozvola je trebalo da bude formalnost i izdata u roku od 15 dana. Međutim, to se oteglo, bez ikakavog razloga i smisla. Neprestano nam je Sekretarijat za urbanizam dokumentaciju koju predamo, vraćao sa novim nerealnim zahtevima.

Kako Trkulja kaže, jedan od zahteva je da šaht u Dositejevoj ulici, koji je postavljen pre oko tri decenije, bude izmešten i stavljen unutar nove zgrade.

- Kada je šaht postavljen tu gde mu je sada mesto, postojale su sve dozvole i uslovi koji su to zahtevali, pa je sada suludo tražiti od nas da to izmenimo, a i nije moguće – kaže Trkulja. - Čudno je da nekome više odgovara da stoji to ruglo u strogom centru grada, kako trenutno izgleda zgrada, nego da vrlo brzo postane prelepi deo Beograda.

Firma "PFB propertis", koja je u vlasništvu "PSP Farman Beograd", pre oko pola godine, očekujući početak radova, ispraznila je objekat od zakupaca. Kako iz ove kuće kažu, ostali su bez ozbiljnih prihoda nedobijanjem građevinske dozvole.

U pitanju je investicija vredna 25 miliona evra, a očekuje se da će stotinak ljudi raditi u hotelu i oko njega. Objekat će imati prizemlje i sedam spratova, dva podzemna nivoa parkinga, konferencijsku salu, restoran, kafe-bar i klub. Raspolagaće sa 114 soba, lobijem i recepcijom u prizemlju, a na prvom spratu restoranom sa pogledom na trg, kafe-bar i klupski prostor, kao i salu za sastanke.

"Meriot" zakupac na 30 godina

Kada počnu, radovi bi trebalo da traju 12 meseci. Sa "Meriot" korporacijom je potpisan ugovor na 30 godina po kom se objekat predaje njima na upravljanje, po okončanju rekonstrukcije. U pitanju je jedan je od najvećih lanaca na svetu koji upravlja sa više od 3.600 objekata u 71 zemlji.

Grad: Nepotpuna dokumentacija

Iz Grada kažu da su zahtev za građevinsku dozvolu odbacili pre dva meseca, kao nepotpun, jer investitor nije postupio prema nalogu i dopunio dokumentaciju. Na to se investitor žalio, a predmet je sa žalbom prosleđen kod drugostepenog organa, u Ministarstvu građevinarstva.

Nova fasada, bez doziđivanja

Strogi urbanistički standardi u centralnoj gradskoj zoni uslovljavaju da objekat ostane u okviru postojećih gabarita. Ne može da bude doziđivanja, ali će se raditi ozbiljni zahvati unutar objekta. Fasada će biti kompletno nova, enterijer značajno unapređen.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...