INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ima novca samo za – popravke

09.09.2013. | Novosti

Još 1999. godine počela je priča o izgradnji novog doma zdravlja na Labudovom brdu, ali, nažalost, ni danas nije završena. Prema poslednjim informacijama, tek krajem 2015. žitelji ovog dela Beograda dobiće modernu zdravstvenu stanicu. S druge strane, dugo očekivani Dom zdravlja u Surčinu mogao bi već da se koristi, ali još nema upotrebnu dozvolu. Trenutno su prioritet Sekretarijata za zdravstvo samo investiciono održavanje, sanacija i adaptacija domova zdravlja i to u skladu sa opredeljenim sredstvima u gradskoj kasi, koja nisu dovoljna za velika kapitalna ulaganja.

Dr Vera Dražić, sekretar za zdravstvo, naglašava da je do sada završena sanacija potpornog zida objekta zdravstvene stanice u Vrčinu, koji pripada Domu zdravlja Grocka, a u toku su i radovi na zameni stolarije u ogranku "Šumice" voždovačkog doma zdravlja. Zamena kanalizacione, vodovodne i hidrantske mreže, mreže grejanja i ventila planirana je u Zemunu, dok će se u Lazarevcu izgraditi kišna kanalizacija kod službe fizikalne medicine. Zdravstvenoj stanici u Draževcu biće saniran deo temelja i zidovi, dok je u Krnjači planirana sanacija krova, što će se uraditi i na objektu pedijatrije na Karaburmi. Investiciono održavanje podova i adaptacija info-pulta u centralnom objektu planirano je u Domu zdravlja Palilula.

- Kada su u pitanju objekti zdravstvenih ustanova koje su u nadležnosti grada, može se reći da je trenutno najlošija situacija u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, posebno u zgradi u Preševskoj, koja je u celosti dotrajala – kaže dr Vera Dražić, gradski sekretar za zdravstvo. - Potrebno je uraditi kompletnu dokumentaciju za sanaciju objekta. Takođe, za ceo kompleks ovog KBC neophodno je rešiti problem daljinskog grejanja sa podstanicama i uraditi hidrantsku mrežu.

Dogradnja još jednog sprata u ogranku Doma zdravlja Novi Beograd u ulici Goce Delčeva, koja je najavljivana ranijih godina, jeste opravdana, s obzirom na sve veći broj korisnika, ali još nije, kako tvrdi dr Dražić, stavljena na listu prioriteta za izradu finansijskog plana, s obzirom na to da zahteva velika novčana ulaganja.

Imajući u vidu izuzetno loše uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti u postojećem, nenamenskom prostoru u ulici 11. Krajiške divizije, Sekretarijat za zdravstvo je planirao izgradnju novog objekta zdravstvene stanice na Labudovom brdu.

- U tom cilju, formirana je građevinska parcela i izvršena konverzija zemljišta u korist grada Beograda – objašnjava dr Dražić. - Sekretarijat za zdravstvo je sredstvima iz budžeta za 2012. godinu finansirao izradu idejnog rešenja, glavnog projekta i kontrolu tehničke dokumentacije za novi objekat na Labudovom brdu. Do početka radova trebalo bi da budu obezbeđeni svi potrebni preduslovi, a pre svega građevinska dozvola.

Milionsko ulaganje u izgradnju

Oibjekat će biti ukupne bruto površine 2.100 kvadratnih metara i imaće prizemlje, sprat i potkrovlje. Protokolom o realizaciji projekata koji su potpisali Sekretarijat za zdravstvo i Agencija za investicije i stanovanje planirano je da se u izgradnju novog objekta na Labudovom brdu u 2014. godini uloži 130 miliona, a u 2015. još dodatnih 120 miliona dinara.

Dečji i školski dispanzeri

Veće kapitalne investicije i rekonstrukcije nisu bile u planu, s obzirom na opredeljena sredstva u budžetu grada Beograda, s tim što su u ovoj godini završeni objekti za koje su sredstva obezbeđena u prethodnim godinama, kao što su Dom zdravlja Surčin, izgradnja ambulante u Krtinskoj i kompletna rekonstrukcija i adaptacija dečjeg i školskog dispanzera Doma zdravlja Obrenovac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;