INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

S Kinezima do nove termocentrale

06.09.2013. | Politika

Posle 23 godine Srbija se veoma ozbiljno priprema za izgradnju nove termocentrale "Kostolac" snage 350 megavata. Početak radova planira se za 2015, a njen završetak očekuje se krajem 2019. godine. Ukupna proizvodnja struje s tim blokom biće povećana za oko pet odsto. Do tada bi trebalo da bude završeno i proširenje kopa "Drmno" koji bi "Kostolac" kompletno snabdevalo ugljem, potvrdio je generalni direktor ovog privrednog društva Dragan Jovanović.

- Ovim se praktično kreće u realizaciju druge faze ugovora potpisanog sa kineskom kompanijom CMEC. Izvesnost ovom poslu dala je i nedavna poseta našeg predsednika Tomislava Nikolića Kini kada je rečeno da gradnju u "Kostolcu" podržavaju obe strane – kaže Jovanović.

Ukupna neto cena druge faze je 715.600.000 dolara, a sam novi blok B3 košta 613.000.000 dolara, dok je cena opreme za proširenje rudnika "Drmno" još 97.600.000 dolara. Blok će se finansirati iz kineskog državnog kredita Eksim banke. Srbija je dala državnu garanciju za 609 miliona dolara. Reč je o zajmu sa tri odsto fiksne kamate, koji će se otplaćivati 10 godina, s grejs periodom od pet godina.

- Vreme mirovanja otplate zajma poklapa se s periodom gradnje, pa će postrojenje moći samo sebe da finansira. Kineska banka kreditira 85 odsto, a ostalo je učešće naših firmi. Ovaj kredit za razliku od drugih neće vraćati država, već sam novi blok koji bi trebalo da radi 7.500 do 8.000 sati godišnje – objašnjava Jovanović. 

Većina opreme stići će iz Kine, a koliko će biti učešće domaće mašinogradnje zavisiće od cene koju ponude na tenderu.

- Nije retkost da su naše firme najskuplje i da se zato angažuju strani izvođači. Zbog visoke cene koju su nedavno tražile pojedine domaće firme, "Kostolac" je morao da poništi tender i da čeka da se neko drugi javi – objasnio je Jovanović.

Na pitanje zašto je to tako, prvi čovek "Kostolca" kaže da nema objašnjenje, ali da je činjenica da smo generalno skupi.

- Rezon je da se na jednom poslu zaradi za naredne tri godine pa se daju cene koje su više nego u Evropi ili u Kini. To je neobjašnjivo isto kao što nikome nije jasno kako mi tonu ugalja u "Kostolcu" prodajemo po 2.900 dinara, a na stovarištima se prodaje po 7.000 dinara i više – kaže Jovanović.

Za snabdevanje novog bloka B3 potrebno je godišnje oko tri miliona tona. Tu količinu pokriće prošireni kop "Drmno". "Kostolac" je, objašnjava, godinama radio ispod svojih mogućnosti. Energetski blokovi projektovani su da rade na 350 megavata, a radili su sa znatno nižom snagom. Nisu se dovoljno održavali i malo se ulagalo.

Prva faza revitalizacije i gradnje, koja se takođe radi s Kinezima, biće gotova do 2015. godine. Sve se finansira iz kineskog kredita, a revitalizacija bloka 2, koja je urađena prošle godine, jedna je od najvećih investicija u državi. Taj posao je vredeo sto miliona evra, a ovaj blok sada radi sa maksimalnim kapacitetom.

Milion evra za Viminacijum

Upitan da li ima problem s Viminacijumom zbog blizine pepelišta, Dragan Jovanović, prvi čovek "Kostolca", kaže da nema, ali da je činjenica da je prostor predviđen za gradnju novog bloka upravo na ovom lokalitetu arheoloških iskopina i tu se baš nalaze važne iskopine.

- Finansiraćemo istraživanje tog lokaliteta, vađenje i dislokaciju eksponata. Ti troškovi su godišnje veći od milion evra. "Kostolac" investira u ove radove i to je naša zakonska obaveza – zaključuje Jovanović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;