INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hotel Crna Gora ode u nepovrat

20.08.2013. | Novosti

Nisu ubili samo jednu građevinu staru šest decenija, već i dušu Podgorice. I njenih mnogobrojnih uvaženih gostiju, koji su ovde pisali dobar deo novije istorije, pre svega duhovne, Crne Gore. Arhitekta i pisac Andrija Markuš, pored oštrih kritika na račun i investitora i vlasti koja nije sprečila "vađenje srca" hotela (velika terasa sa gradskom kafanom), ističe da je još gore ono što je usledilo posle rušenja, pre desetak dana. A to su priče o tome kako će stari hotel, koji treba da na svojim leđima ponese prvi "Hilton" u Crnoj Gori, biti "još lepši i stariji".

Među prvima je posle iznenadnog rušenja crnogorskog ponosa aktuelni ministar turizma Branimir Gvozdenović saopštio da je pretvaranje najatraktivnijeg dela objekta u gomilu kamenja bila – greška. I da će se ona ispraviti tako što će taj deo biti vraćen u prvobitno stanje!

- To su prazna obećanja, neozbiljna i po meni, to je gore nego samo rušenje starog hotela – ističe Markuš. - Kao da se nije znalo i pre da ne treba rušiti identitet grada, kako bi, zaboga, on bio obnovljen u starom "izdanju". Drugo: ako se i na drugom delu hotela zamišlja isto, što znači potpuno menjanje izgleda starog objekta, onda će taj manji deo – terasa sa gradskom kafanom – viriti kao noga pregažene mačke ispod auta. Ili ovako: to bi, ne daj bože, izgledalo kao da legendarnom junaku i pametaru Marku Miljanovu, na slici njegovoj, zadržimo samo brkove, a sve ostalo da bude lik Obame.

Markuš je kategoričan: rušenjem je unižen grad, njegova duhovna istorija i sam projektant, koji se rešenjem ovog objekta vinuo u legendu. I ne treba smešnim obećanjima o rekonstrukciji po sistemu "biće sve kao pre" ponovo unižavati one koji su vezani za hotelski simbol nove Crne Gore i koji postavljaju samo jedno pitanje: zašto je teškim mašinama porušeno ovo zdanje. Jer, peglati nešto što ne može biti ispeglano je – obmana.

A oblake prašine u pluća komšija uselio je, a potom otvorio rane na dušama njihovim, vlasnik kompanije "Normal kompani" Žarko Burić, novopečeni biznismen koji hoće da na mestu starog hotela podigne objekat iz lanca "Hilton". To se dogodilo 7. avgusta i od tada ne prestaju uzbuđenja koja donose "najave" o tome kako će greška biti ispravljena na najbolji mogući način. Greška koju, dakako, nije trebalo praviti, što je konačno i priznao sam rušitelj, koji je smatrao da taj deo hotela ne može statički da izdrži teret "Hiltona" na svojim plećima.

Posle reagovanja nadležnih koji su kazali da je greška napravljena, Uprava za inspekcijske poslove naložila je firmi "Normal kompani", da u roku od deset dana koriguje i revidira glavni projekat i uskladi ga s idejnim projektom na osnovu koga je dobijena građevinska dozvola.

Mada je teško "prevesti" ovaj nalog, u obrazloženju se, ipak, nazire namera: predviđeno je zadržavanje južne i zapadne fasade i kolonade stubova kružnog poprečnog preseka sa krovom terase ispred kafane. Da opet bude isto, bar što se tiče tog dela hotela.

- Mada su mnoge privatizacije u Crnoj Gori izvedene tako da je ugrožen ambijent tamo gde su rekonstruisani i dograđivani novi objekti, pa i hotelski, ovo je "čudo neviđeno". Svaki laik, a da ne pominjemo stručne ljude, ima samo jedno pitanje: zašto se rušilo ono što nije trebalo uklanjati? Razorni zemljotres 1979. koji je uveliko tresao i glavni grad Crne Gore, nije načinio ni najmanju pukotinu na porušenom delu – kaže Markuš.

A prilikom rekonstrukcije hotela 1981, po novim propisima povećana mu je stabilnost, provlačenjem od temelja do krova armirano-betonskih zid platna i drugih sistema ojačanja.

- Dakle, klasična je i gruba izmišljotina investitora da je aneks hotela nestabilan i da ga treba porušiti. On je pošto je održao "lekciju" inženjerima i drugim stručnjacima, ipak priznao svoju grešku. Da li zato što je ogorčenje građana artikulisala vlast tako što je najavila obnovu, a bez čije dozvole on ne može dalje da gradi, ili ne, najmanje je sada bitno – naglašava Markuš.

Šta će se dogoditi narednih dana i meseci, još nije jasno uprkos "naredbama" nadležnih. Ipak, kada se ovako udara bagerima na objekte koji pored arhitektonske imaju svoju istorijsku vrednost, šta treba očekivati dalje.

Prijava

Za rušenje "srca" starog hotela najavljena je i krivična prijava. Bratanac autora Vujadina Popovića, Predrag Popović, najavio je prijavu protiv firme "Normal kompani" i Žarka Burića zbog rušenja. Pre nego što usledi prijava nužni su, po Predragovim rečima, kontakti sa ostalom rodbinom Vujadina Popovića, koja živi u Australiji.

Moderno

Hotel "Crna Gora" je izgrađen 1953, po projektu pokojnog arhitekte Vujadina Popovića. Ovo njegovo delo zajedno sa susednom zgradom Pošte i još nekim objektima u centru Podgorice, koja je tada imala desetak hiljada stanovnika, bilo je embrion savremene arhitekture i urbanizma glavnog grada Crne Gore.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;