INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ašov radi gde rovokopač ne može

19.08.2013. | Dnevnik

Do kraja ove godine u Šidu će biti postavljeno 80 kilometara distributivnog gasovoda i pet i po kilometra gasovoda srednjeg pritiska. Tako će se ovaj, ne tako lak posao, kojeg se latio izvođač radova Ilija Vukov iz Novog Sada, završiti bez velikih problema. Osnovni zadatak izvođača radova jeste da prilikom kopanja rova i postavljanja novih cevni ne ošteti  ranije postavljenu vodovodnu i struju mrežu.

Konfiguracija trase kojom prolazi distributivni gasovod, uverili smo se na terenu, dosta je komplikovana, jer preko te trase prelaze brojne betonske ćuprije od asfaltnog puta do ulaza u dvorišta. Tu je rovokopač nemoćan, pa se to naknadno ručno prokopava.

Direktor sektora za investicije Miroslav Lekić na samom početku radova zamolio je Šiđane za strpljenje, jer osim raskopanih ulica i saobraćajnih blokada zbog postavljanja gasovoda, sledi i dosta posla oko priključivanja  domaćinstava na tu mrežu. To se, međutim, može raditi kao i kod vodovoda, tek kad se ispita sigurnost ukupnog gasovoda koji prolazi kroz Šid.

Ovaj posao u Šidu obavlja osam mašina koje su raspoređene po ulicama, a često se sele i u okolna sela Adaševce, Vašicu, Batrovce gde se takođe postavlja gasovodna mreža. Svaka mašina pored radnika koji njom upravlja ima i pomoćnog radnika, tako smo u radu zatekli Olega Vidovića I Branka Markova. Njihov rovokopač čija snaga od  21 kilovata nije velika, ali čini velik posao, jer iza sebe njegova uska kašika od 30 centimetara ostavlja rov dubok 115 centimetara. U toku dana, u zavisnosti od terena i prepreka koje se premošćavaju ručno, može da se prokopa i do 150 metara.

- Ispod svake ćuprije koja se ručno prokopa ostavlja se plastična cev da bi predstavljala zaštitu za provučene okitenske cevi kojima će ići gas, i ne sme se dozvoliti da uđe zemlja između te dve cevi. Okitenska cev je izlivena u ukupnoj dužini od 250 metara  i taj kolut cevi u toj dužini postavlja se kroz iskopani rov, ali tako da se ona kad dođe do ćuprije provlači kroz plastične cevi i ne seče se. Na tu cev se baca sloj zemlje do ćuprije i stavlja traka da bi se zaštitila, odnosno, upozorila da se ispod te trake nalazi okitenska cev – pojasnio je Vidović, upozoravajući meštane da ne diraju postavljeno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;