INFONET-468X60-BANNER

Zlatibor za deset godina Zlatni grad (video)

19.08.2013. | Tanjug.biz

Čelni ljudi opštine Čajetina, u godini kada obeležavaju 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, najavljuju investicije koje će u narednoj deceniji ovu planinu pretvoriti u evropsku turističku destinaciju. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže da uskoro počinje izgradnja najduže panoramske gondole na svetu, od Zlatibora do Tornika, u dužini od devet kilometara, čija će izgradnja koštati 9,95 miliona evra.

"Pet godina smo radili na ovom projektu. Sproveli smo kompletnu proceduru, a ovih dana uplatićemo avans proizvođaču opreme, francuskoj kompaniji Pomagalski, i  krećemo sa izgradnjom", kaže Stamatović.

On ističe da opština Čajetina nije imala podršku države i garancije za realizaciju ovog projekta, ali su one stigle od firme Pomagalski, čija će osiguravajuća kuća obezbediti ovaj projekat i njegovu izgradnju.

"Sredstva za avans od 370 miliona dinara obezbedili smo prodajom placa na početnoj stanici gondole, na Obudojevici, a u planu je prodaja još dve lokacije. Vlasnici hotela na Zlatiboru takođe su zainteresovani da se uključe u ovaj projekat po sistemu privatno-javnog partnerstva, tako da finansiranje izgradnje gondole neće biti problem", ističe Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina najavljuje da će duž trase gondole prema Ribnici i Torniku u narednih deset godina nići Zlatni grad namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu.

"U toku je javna nabavka za izradu master plana za to područje, a nakon toga krećemo sa izgradnjom infrastrukture. Neće biti individualne gradnje, već smo se opredelili da na tom području gradimo samo hotele visoke kategorije sa sportskim terenima i još jednom sportskom halom", kaže Stamatović.

Centar Zlatnog grada biće Ribničko jezero, iz kojeg se Zlatibor danas snabdeva vodom. Izgradnjom vodovoda Sušica i Dobroselička reka, Zlatiborci će dobiti novi sistem vodosnabdevanja, a Ribničko jezero će postati centar sportskog turizma.

"Čim bude završen master plan zemljište u vlasništvu opštine biće ponuđeno investitorima. Ako znamo da je da je parcela od 60 ari na Obudojevici prodata za milion evra, očekujemo uplate vredne još tri miliona evra za komunalno opremanje i uređenje građevinskog zemljišta", navodi Stamatović.

Rok za izgradnju gondole od Zlatibora do Tornika je decembar 2014.godine, a paralelno sa izgradnjom trase i uređenjem lokacije oko Ribničkog jezera gradiće se i Zlatni grad.

"Cilj nam je da u narednih deset godina povećamo broj gostiju na Zlatiboru sa sadašnjih 250 hiljada na milion na godišnjem nivou, i 10 miliona noćenja", ističe Stamatović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;