IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Novi vodovod za blačka sela (video)

19.08.2013. | RTS

Problemi u vodosnabdevanju naročito su izraženi tokom letnjih meseci, kada su, kako kažu meštani u blačkim selima Džepnica i Čučale, slavine u gotovo svim domaćinstvima suve. Cisterne, plastična burad i flaše, uobičajena je slika u ovdašnjim dvorištima.

"U poslednjih tridesetak godina nemamo vodu. Uhvatili smo neke šumske izvore, iz planine, ali je i to sada presušilo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Sa nekih bunara, bunarčića, ali ta voda je neispravna, bilo za piće ili upotrebu u domaćinstvu", kaže jedan meštanin.

Izgradnja vodovodne mreže jedan je od najznačajnijih događaja za stanovnike ovih sela u poslednje vreme, jer se time, kako tvrde, njihovi životni uslovi značajno unapređuju i približavaju gradskim.

Slobodan Mijatović, odbornik u SO Blace kaže da će dosta pomoći da mladi ostanu na selu, da prošire tu svoju proizvodnju i da žive jednim normalnim životom, kao što se živi u obližnjim gradovima. U finansiranju ovog projekta Evropska unija i Vlada Švajcarske, učestvuju preko programa Evropskog partnerstva sa opštinama, sa sedamdeset hiljada evra, a preostali iznos od jedanaest hiljada evra obezbedila je opština Blace.

Predsednik opštine Blace Radoje Krstović kaže da to podrazumeva izgradnju priključnog voda u dužini od 1.000 metara do rezervoara, zatim izgradnju rezervoara zapremine 60 metara kubnih i razvodne mreže u dužini od 4.000 metara.

Jasmina Ilić, predstavnik EU Progres-a kaže da je inicijativa za sve ovo potekla od samih meštana Džepnice, koji su svojim sredstvima finansirali i izradu projektno-tehničke dokumentacije, čime su olakšali realizaciju celog posla.

Osim vodovodne mreže, u Džepnici će biti izgrađen i požarni hidrant, čime se stvaraju uslovi za kvalitetniju protivpožarnu zaštitu, u ovom delu blačke opštine. Rok za završetak svih radova je polovina oktobra, ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;