INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi vodovod za blačka sela (video)

19.08.2013. | RTS

Problemi u vodosnabdevanju naročito su izraženi tokom letnjih meseci, kada su, kako kažu meštani u blačkim selima Džepnica i Čučale, slavine u gotovo svim domaćinstvima suve. Cisterne, plastična burad i flaše, uobičajena je slika u ovdašnjim dvorištima.

"U poslednjih tridesetak godina nemamo vodu. Uhvatili smo neke šumske izvore, iz planine, ali je i to sada presušilo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Sa nekih bunara, bunarčića, ali ta voda je neispravna, bilo za piće ili upotrebu u domaćinstvu", kaže jedan meštanin.

Izgradnja vodovodne mreže jedan je od najznačajnijih događaja za stanovnike ovih sela u poslednje vreme, jer se time, kako tvrde, njihovi životni uslovi značajno unapređuju i približavaju gradskim.

Slobodan Mijatović, odbornik u SO Blace kaže da će dosta pomoći da mladi ostanu na selu, da prošire tu svoju proizvodnju i da žive jednim normalnim životom, kao što se živi u obližnjim gradovima. U finansiranju ovog projekta Evropska unija i Vlada Švajcarske, učestvuju preko programa Evropskog partnerstva sa opštinama, sa sedamdeset hiljada evra, a preostali iznos od jedanaest hiljada evra obezbedila je opština Blace.

Predsednik opštine Blace Radoje Krstović kaže da to podrazumeva izgradnju priključnog voda u dužini od 1.000 metara do rezervoara, zatim izgradnju rezervoara zapremine 60 metara kubnih i razvodne mreže u dužini od 4.000 metara.

Jasmina Ilić, predstavnik EU Progres-a kaže da je inicijativa za sve ovo potekla od samih meštana Džepnice, koji su svojim sredstvima finansirali i izradu projektno-tehničke dokumentacije, čime su olakšali realizaciju celog posla.

Osim vodovodne mreže, u Džepnici će biti izgrađen i požarni hidrant, čime se stvaraju uslovi za kvalitetniju protivpožarnu zaštitu, u ovom delu blačke opštine. Rok za završetak svih radova je polovina oktobra, ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;